Головна » 2017 » Січень » 7 » Схема перенесення в натуру за допомогою GPS
19:51
Схема перенесення в натуру за допомогою GPS

  1. Відкриваємо в Digitals файл XML.

  2. Додаємо на карту gps-точки результату винесення ділянки. 

  3. Запускаємо скрипт кнопкою

  В результаті автоматично сформується один із таких звітів:

 

Та чи інша схема появиться в залежності від налаштувань скрипту.

На плані показані вектори від бази (базова GNSS-станція чи власна закоординована база) до винесених точок ділянки.

В таблиці - запроектовані та винесені в натуру координати точок, а також похибка. Похибка - це приріст по Х та Y між запроектованими та винесеними координатами. Якщо точок винесення в натуру немає, то вони генеруються автоматично із похибкою від -0,04 до 0,04.

Порядок запроектованих та нанесених на карту винесених в натуру точок повинен бути однаковий. Тобто, перша винесена точка повинна відповідати першій по порядку точці ділянки. Назва точок може відрізнятися.

Внизу є опис допустимого СКВ в залежності від типу населеного пункту відповідно до Інструкції:
3.10. Середньоквадратична похибка місцезнаходження межового знака відносно найближчих пунктів державної геодезичної мережі, геодезичних мереж згущення, міських геодезичних мереж не повинна перевищувати:
- у містах Києві, Севастополі, містах - обласних центрах та містах обласного підпорядкування - 0,1 м;
- в інших містах та селищах - 0,2 м;
- у селах - 0,3 м;
- за межами населених пунктів для земельних ділянок площею до 10 га - 0,5 м, а площею 10 га і більше - 2,5 м.

Допустиме СКВ в описі визначається автоматично.

Координати БАЗ потрібно вказати у спеціальному текстовому файлі (за замовчуванням це RTKList.txt), який після встановлення скрипту появиться в папці Digitals. Потім в процесі формування шаблону скрипт або сам знаходить найближчу базу, або дозволяє робити це вручну вибором із списку.

Скрипт має свої НАЛАШТУВАННЯ. Щоб їх змінити, потрібно створити нову чисту карту (без жодного об'єкта на ній) і тоді запустити скрипт. В результаті появиться таке вікно налаштувань:

Автоматично вибирати найближчу базу - включає/відключає автоматичне визначення найближчої базової станції. При відключеній опції в процесі формування появляється карта, де можна вибрати потрібну базу GNSS.

Автомасштаб схеми - включає/відключає автомасштаб на плані

Міні-схема з базовою станцією та місцем ділянки - включає/відключає загальну міні-схему в кутку плану, де показані місце розташування земельної ділянки та базова станція (див.другий варіант звіту).

Кінцеві координати в таблиці - включає/відключає в таблиці колонки даних, де показані координати, які отримані після контрольного заміру по винесених в натуру межових знаках (див зображення). Табличка результату винесення за замовчуванням виключена, щоб все було більш компактно. Та й вона не є принципово обов'язковою, бо ці координати і так легко усно вирахувати по значенню відхилення. Але якщо вона вам подобається - то можете включити її, поставивши так у відповідній опції. При цьому, якщо включена міні-схема, то дана табличка при форматі А4 завжди буде переноситися на окрему сторінку, бо через те, що вона стане широкою, не влізиться на першій сторінці.

Зберігати звіт у папці, де обмінник - створює у папці, де збережений файл XML папку "Документація" та автоматично зберігає звіт у ній.

Формат аркуша шаблону - дає можливість вибрати формат аркушу. Доступні формати А1, А2, А3, А4. А також є автоматичний варіант, який сам переключає звіт на формати А3 чи А4 в залежності від того, скільки точок на ділянці. Якщо більше 25 - то в цьому режимі включається формат А3. В інших випадках А4.

Довжина обрізки векторів - дає можливість включити обрізку векторів на плані на певній відстані (власне тут вона задається) від контура ділянки. Зроблено для того, щоб на великих форматах аркуша план краще виглядав. Також є автоматичний режим, який сам підбирає довжину векторів залежно від масштабу карти.

Кількість рядків в таблиці на першій сторінці (на схемі) - це кількість рядків в таблиці, після яких вона буде автоматично продовжена на наступній сторінці. Якщо тут поставити "0", то таблиця завжди буде на окремій сторінці та буде мати такий вигляд:

В тому чи іншому випадку, якщо точок дуже багато, то таблиця автоматично продовжується на наступних сторінках із записом внизу, на оформленні плану, кількості листів та їх нумерації. Опція діє тільки для формату А4. На інших форматах це все розраховується тільки автоматично.

Кількість рядків в таблиці наступних сторінок -  кількість рядків на одній сторінці на усіх наступних аркушах (залежить від розміру шрифту, якщо захочете відредагувати шаблон)

Якщо в налаштуваннях скрипту в опції ID шару точок gps замість 28 поставити 70001, а в опції ID параметра, де вказані назви точок gps - 7000100, то винос точок буде відбуватися тільки по наявних на ділянці закріплених межових знаках, які отримані після скрипту Акт прийому-передачі межових знаків. За замовчуванням відбувається винос усіх точок ділянки.

RTKList.txt - файл, де за замовчуванням знаходяться координати базових перманентних GNSS старнцій постачальника послуг RTK.

Залежно опції Кінцеві координати в таблиці, скрипт використовує два різні шаблони для звіту. Можна змінити їхнє місце розташування.

Опція Що виносити в натуру дозволяє вибрати такі варіанти:


Усі точки ділянки - скрипт створить точки виносу по усіх точках земельної ділянки.
Усі точки контурів обмежень - скрипт створить точки виносу тільки в поворотних точках усіх контурів обмежень/сервітутів.
Усі точки ділянки + точки обмежень - винос окрім точок ділянки, ще й точок контурів обмежень (без дублювання спільних точок), бо бувають випадки, що деякі точки контурів обмежень не мають спільних точок із земельною ділянкою. А виносити в натуру їх потрібно.
Усі точки ділянки + обмежень + угідь - ще додатково точки виносу будуть створені на усіх поворотних точках угідь (без дублювання спільних точок). Угіддя виносити в натуру нема особливого сенсу. Але можливо робити це на місцевості просто для контролю, наприклад, на кутах бідівель, чи виносити проектовані будівлі.
Власні точки (нанесені наперед) - можна перед запуском скрипту вручну нанести точки виносу у потрібних місцях. Тоді звіт буде сформовано тільки по них.

Якщо відключити опцію Автоматичне генерування нев'язок, то потрібно самостійно перед формуванням наносити точки виносу, які мають мати деяке відхилення (до 1 м) від проектних. Проектними точками в даному випадку будуть координати найближчих до точок виносу точки ділянки, обмежень, чи угідь.

Читайте, як редагувати ваші реквізити.

Вартість скрипту 250 грн.

21.07.2019 скрипт суттєво оновився (див.коментар 10). Якщо Ви брали скрипт ще до цього числа, то тоді вартість його оновлення 100 грн.

Щоб придбати скрипт собі чи отримати техпідтримку, пишіть на email: fendak@ukr.net.
Телефон для довідок: (097) 547-48-55.
Скрипт компілюється під ключ ліцензії Digitals. Його можна переглянути в меню Допомога - Про програму. Програма має бути нової версії.
Категорія: Шаблони | Переглядів: 10013 | Додав: Микола | Рейтинг: 3.5/6
Всього коментарів: 18
avatar
17 dyagov13 • 23:21, 22.05.2023
Вітаю! Як скачати та установить скрипт?
avatar
0
18 Микола • 09:42, 23.05.2023
Добрий день!
avatar
0
16 Микола • 16:15, 02.12.2021
Після оновлення Digitals у зв'язку із змінами в програмі обрізка векторів по рамці карти в скрипті більше не працює. Працює тільки обрізка векторів на вказану відстань від точки. Задати цю відстань можна в налаштуваннях скрипту в опції Довжина обрізки векторів:

П.С. Щоб відкрити налаштування скрипту, створіть нову чисту карту (без жодного об'єкта на ній) і запустіть скрипт.

Для відновлення обрізки векторів по рамці карти зверніться на імейл за оновленням скрипту.
Але якщо у вас скрипт новіший за 21.07.2019 року, то він і так працюватиме. Тоді звертатися за оновленням нема сенсу.
avatar
0
15 Микола • 16:16, 13.09.2020
Скрипт оновлено.
В налаштуваннях додано дві нові опції:

Опція Що виносити в натуру дозволяє вибрати такі варіанти:


Усі точки ділянки - це звичайний режим, який був до тепер.
Усі точки контурів обмежень - скрипт створить точки виносу тільки в поворотних точках усіх контурів обмежень/сервітутів.
Усі точки ділянки + точки обмежень - винос окрім точок ділянки, ще й точок контурів обмежень (без дублювання спільних точок), бо бувають випадки, що деякі точки контурів обмежень не мають спільних точок із земельною ділянкою. А виносити в натуру їх потрібно.
Усі точки ділянки + обмежень + угідь - ще додатково точки виносу будуть створені на усіх поворотних точках угідь (без дублювання спільних точок). Угіддя виносити в натуру нема особливого сенсу. Але можливо робити це на місцевості просто для контролю, наприклад, на кутах бідівель, чи виносити проектовані будівлі.
Власні точки (нанесені наперед) - можна перед запуском скрипту вручну нанести точки виносу у потрібних місцях. Тоді звіт буде сформовано тільки по них.

Також в окрему опцію винесено автоматичне генерування нев'язок. Якщо цю опцію відключити, то потрібно самостійно перед формуванням нанести точки виносу, які мають мати деяке відхилення (до 1 м) від проектних. Проектними точками в даному випадку будуть координати найближчих до точок виносу точки ділянки, обмежень, чи угідь.

Також тепер скрипт може формувати схему і відомість зразу на декілька ділянок. Додаткові ділянки треба нанести на ту саму карту.

Якщо в налаштуваннях скрипту в опції ID шару точок gps замість 28 поставити 70001, а в опції ID параметра, де вказані назви точок gps - 7000100, то винос точок буде відбуватися тільки по наявних на ділянці закріплених межових знаках, які отримані після скрипту Акт прийому-передачі межових знаків. Для цього треба включити опцію Власні точки (нанесені наперед).
avatar
13 sologubzoja • 10:57, 22.06.2020
Доброго дня, при формуванні схеми виникла помилка @Map.DeselectAll, як виправити?
avatar
0
14 Микола • 16:45, 22.06.2020
Доброго дня. Напишіть на email, будемо з'ясовувати. Ось так зразу не скажу від чого вона може бути.
avatar
11 olexkyleshov • 16:59, 28.02.2020
Доброго дня, колега переставила Digitals -тепер з'явилася проблема - line 509: $NT3=@Text[3].Line[2] Incorect text.line index - 2. не підкажете, що не так?
avatar
0
12 Микола • 19:37, 28.02.2020
Доброго вечора! Раніше скрипти були з прив'язкою до комп'ютера. В результаті зміни ПК ця помилка. Але уже з вересня 2018 року скрипти компілюються під ключ Digitals. Напишіть з пошти, на яку я вам відправляв цей скрипт, перероблю вам його під ключ ліцензії Digitals. Вкажіть в повідомленні номер ключа вашої програми.
avatar
0
10 Микола • 13:00, 21.07.2019
Скрипт вдосконалено:
1. Додано шаблони форматів А1, А2, А3 (див.зображення) з можливістю обирати потрібний у налаштуваннях скрипту. Також є можливість включити автоматичний вибір формату аркуша (тільки між А4 та А3). В такому випадку, А3 включається тоді, коли ділянка має 25 і більше точок.
2. Додано можливість задавати довжину векторів на плані, щоб на великих аркушах звіт гарніше виглядав. Довжину векторів можна задавати, як вручну для кожного випадку, так і включити автоматичне обрізання. В автоматичному режимі довжина векторів визначається залежно від масштабу карти.
3. Надана можливість редагувати шаблони, переміщаючи блоки в шаблоні (основний, де ділянка з променями; схема, яка в кутку; таблиці) на свій лад в різні місця шаблону та змінювати розміри основної області без втрати функції автомасштабу. Масштаб розраховується тепер так, щоб ділянка вмістилася в той прямокутник, яким окреслена основна область шаблону.
4. Визначення найближчої бази тепер відбувається не графічним, а математичним способом, завдяки чому скрипт почав формувати звіт значно швидше. Також заборонено оновлення карти, коли на ділянці багато точок. Тому тепер звіт на ділянки, де багато точок формується в рази швидше.
5. Додана можливість міняти в налаштуваннях назву шаблонів.
6. При ручному виборів пунктів, для більшої зручості, тепер на карту завантажуються тільки найближчі.
7. Додано автоматичне розміщення підписів бази та місця зйомки на міні-схемі так, щоб не було накладок на лінію.
8. Покращено шаблони. Вилучена рамка, яка дублювала основну. В "розу вітрів" додано білий фон, щоб не зливалася з векторами, які під нею та ін.
9. Додано спеціальні перемінні, які витягують інформацію про виконавця робіт:
$CompanyName - назва організації
$Executor - виконавець
$ExecutorPIB - виконавець скорочено (Прізвище І. П.)
$ExecutorIPB - виконавець скорочено (І. П. Прізвище)
Тобто, якщо Ви в одній програмі формуєте Схему перенесення на різних виконавців, то можна в шаблонах замість наявних формул в штампі поставити ці перемінні, і тоді інформація про виконавця витягуватиметься з обмінника.
10. Шаблони та робочі файли перенесені з кореня папки Digitals у спеціальну папку скрипту, щоб не засмічувати меню Сервіс-Документи.
11. Додано цілий ряд попереджень та запобіжників в ході роботи скрипту, які унеможливлюють виникнення помилок. Наприклад, якщо відстань між базою і ділянкою надто велика.
12. Доступ до налаштувань скрипту тепер можливий простішим способом. Замість того, щоб закривати усі карти до появи сірого фону, тепер можна просто створити в програмі чисту карту (без жодного об'єкта на ній) і натиснути на кнопку скрипту. В результаті вікно налаштувань скрипту появиться також.
Для отримання оновлення пишіть на email, вказавши номер ключа Вашої програми Digitals, під який компілювався скрипт. Вартість даного оновлення 100 грн
avatar
6 eldo20160512 • 09:23, 19.02.2019
Добрій вечір в даний час маю проблему. при формуванні звіту проміри завжди горизонтальні і пункт ДГМ знаходиться з лівого боку а земельна ділянка з правого, навіть коли потрібно наоборот.
avatar
0
7 Микола • 20:07, 19.02.2019
перевірте датум (систему координат) станцій РТК та ділянки. Можливо, вони у вас різні.
avatar
8 eldo20160512 • 20:18, 19.02.2019
дякую. Вони були різними. А можливо зробити так щоб можна було вибирати ск 63 або уск-2000?
avatar
4 juragostunskii • 22:32, 11.03.2018
Доброго вечора . Скажіть чи можна зробити так, щоб на схемі була прив'язка до трьох пунктів таr як в DGМ? Дякую.
avatar
0
5 Микола • 21:15, 12.03.2018
Доброго вечора. Ні, таке не передбачно скриптом.
Призначення даного шаблону - дати звіт по зйомці (перенесенні в натуру) з перманентної станції. Для прив'язки до пунктів ДГМ (і контролю диференційного поля на пунктах Державної геодезичної мережі) на сайті є інший шаблон.
А при простій змоці gps-ом в режимі РТК отримання поправок координат відбувається тільки від одної станції (крім випадків спарених gps). Якщо ви використовуєте спарені gps, то можете формувати ще одну копію шаблону для іншої станції. Але перед тим в налаштуваннях скрипту виключіть автоматичний вибір найближчої перманетної станції, щоб мати можливість самому вибирати, від якої бази брати поправки.
avatar
0
9 Микола • 13:19, 20.02.2019
у файлі RTKList.txt вкажіть зразу координати баз і СК-63 і в УСК-2000 (без пустих рядків між рядками). Тоді скрипт автоматично братиме найближчі пункти з відповідної СК.
avatar
2 777 • 23:51, 19.09.2017
  • доброго вечора . Скрипт почав видавати таку помилку, в чому може бути справа?

Line 409: $RTKXHZ=@Map.object[$SDFDSDF].Point[2]
invalid point number-2
avatar
0
3 Микола • 12:34, 20.09.2017
причина в ваших координатах перманентних станцій, які знаходяться в файлі RTKList.txt. Скрипт не може знайти координати другої точки одного з пунктів.
Список повинен мати такий вигляд: Назва_пункту координатаХ координатаY координатаZ. Все через пробіли!
avatar
0
1 Микола • 18:17, 11.01.2017
Вдосконалив скрипт. Додав:
- можливість включити/виключити загальну міні-схему з базою та місцем розташування земельної ділянки.
- можливість (для більшої компактності) відключати в таблиці координати пунктів, які є результатом винесення.
-внизу добавив опис допустимої СКВ в залежності від типу населеного пункту згідно Інструкції. Визначається автоматично:
  • для міст Київ, Севастополь, обласних центрів та міст обласного підпорядкування - 0,1 м
  • для інших міст та селищ - 0,2 м
  • для сіл - 0,3 м
  • якщо за межами населеного пункту до 10 га - 0,5 м
  • якщо за межами населеного пункту більше 10 га -2,5 м.
avatar