Головна » 2018 » Лютий » 11 » Скрипт-модуль "XML" (24.04.2023 оновлено до версії 6.03)
12:03
Скрипт-модуль "XML" (24.04.2023 оновлено до версії 6.03)

Що нового?

  Призначений для створення, заповнення та перевірки обмінних файлів XML.

Варіант 1. Конвертація з IN4
Відкривши старий файл IN4 та натиснувши на першу кнопку скрипту, отримаємо готовий файл XML. Тобто, скрипт являє собою повноцінний конвертер, в основу якого взято інший скрипт, який конвертувє IN4 в XML.

Варіант 2. Створення XML на основі IN4.
Це модифікований Скрипт для створення XML. Перед запуском на карту (створену на основі шаблону Normal) потрібно нанести ділянки, суміжники та будівлі. Решта шарів сформуються автоматично.

Варіант 3. Створення XML без участі IN4/Заповнення та перевірка готового XML.
Варіант, схожий до попереднього, але формування файлу відбувається на основі шаблону XMLNormal. При цьому, площа ділянки, яка не покрита угіддями, покривається ними автоматично. Також, відкривши вже готовий файл XML, скрипт перевірить, чи є в ньому всі обов'язкові елементи структури і, якщо нема, створить та заповнить.

Варіант 4. Свторення XML по ділянці, наявній на Публічній кадастровій карті.
Треба відкрити растр (ПКК) і нанести точку над потрібною ділянкою. Скрипт запропонує скачати її координати та атрибути, відкривши сторінку в браузері і в автоматично створить XML/

Варіант 5. Просто автоматичне заповнення кадастрових номерів у суміжниках (прямо з НКС).

Загалом всі ці варіанти взаємопов'язані і запускаються одною (першою) кнопкою. Тобто, скрипт сам визначає, що він отримує на старті і ціль в нього завжди одна - створити з цього нормальний XML.

Тепер розглянемо більш детально.

Варіант 1. Конвертація з IN4 (відео)

Відкриваємо в Digitals IN4. Запускаємо першу кнопку скрипту. Появиться таке діалогове вікно:

Тут заповнюємо додаткову інформацію, якої не вистачає для створення XML.

В другому полі, натиснувши на кнопку "..." що справа, можна вибрати варіант із значень, які були введені в дане поле раніше. В третьому полі на кнопці справа з'являється список усіх видів документації.

Все, файл XML готовий.

Якщо в IN4 не було заповнено якихось даних, не вистачало якихось обов'язкових шарів, чи площа ділянки була не повністю покрита угіддями, тоді автоматично включається другий варіант.

Варіант 2. Створення XML на основі шаблону IN4 (відео)

Мінімально, що для цього потрібно, це щоб на карті була нанесена ділянка в шарі IN4 Ділянка та суміжники. Решта створюється та заповнюється автоматично. Необхідні дані запитуються в діалогових вікнах.

Якщо на ділянці тільки одне угіддя, то воно буде створене автоматично. Якщо ж декілька, то їх потрібно перед тим нанести вручну. При цьому, основне угіддя (наприклад, Прибудинкову територію) наносити не обов'язково. Воно буде створене автоматично, заповнивши не покриту іншими угіддями площу ділянки. Яке саме угіддя програмі слід створювати автоматично по кожному цільовому призначенню, задається в налаштуваннях скрипту.

Розглянемо, як це працює на прикладі, коли нам необхідно створити ділянку для обслуговування житлового будинку (ОЖБ).

По точках, знятих на місцевості згідно абрису наносимо на карту контур ділянки в шарі IN4 Ділянка, будівлі в шарі 35.1 Капітальна та суміжники в шарі IN4 суміжник

та запускаємо першу кнопку скрипту.

Перше, що скрипт зробить, це прочитає з Публічної карти КОАТУУ та номер кварталу, в який попадає ділянка, а вже за КОАТУУ прочитає по довідниках ПІБ місцевого голови та начальника ДЗА і назву населеного пункту. Все це заповнить у відповідні параметри ділянки. Дальше появиться таке вікно

де потрібно вибрати цільове призначення. Тут, для зручності, показані тільки основні види цільового призначення. Щоб отримати більше, потрібно вибрати відповідний пункт. Пункт "для усіх ділянок" призначений для випадків, коли на карті багато ділянок з одним ЦП. Тоді даний діалог більше не з'являтиметься.

Дальше скрипт перебере всі суміжники і по тих, які не заповнені, появиться такий діалог

Натиснувши на кнопку "..." що справа, побачимо список раніше введених значень. При цьому, в даному списку історії будуть тільки юридичні суміжники (землі сільської ради, дорога тощо). Фізичні сюди не додаються.

Наступне діалогове вікно запитає ПІБ (чи назву) землевласника та адресу ділянки

Значення, які в даному вікні вже заповнені, заповнені автоматично. Крім ПІБ, залишається ввести ще вулицю та номер будинку. При наявності співвласників, вказати частку кожного з них (тоді по наступних співвласниках появляться додаткові вікна).

В межах населеного пункту ділянка, чи за межами визначається автоматично по різних факторах. Якщо номер кадастрової зони "000" чи якщо в назві населеного пункту наявне слово "рада" - за межами. Якщо автоматично визначилося не правильно, тоді в даному вікні можна вибрати другий варіант.

Тип проїзду завжди пропонується за замовчуванням "вулиця". При цьому, коли поле "Назва проїзду" залишається порожнім, то тоді й тип проїзду ніде в XML не буде фігурувати.

Дальше появиться вікно, де можна візуально подивитися, що в результаті получилося.

Якщо побачили, що десь допустили помилку, то можна перейти на вкладку з уже на той час сформованим IN4 та підкорегувати. Потім слід натиснути на кнопку "Продовжити".
Після цього появиться звичайне діалогове вікно з вибором папки, куди зберегти XML. По замовчуванню пропонується та ж папка, де була збережена карта, з якої формували XML.

В кінці появиться повідомлення

Даний приклад описує тільки один із випадків створення XML, коли перед тим ще нічого не заповнено. Але, якщо ділянка вже має заповнені деякі дані, наприклад цільове призначення, то вони повторно не запитуються.

Крім такого простого випадку, даний спосіб (на основі шаблону ін4) дозволяє формувати файли XML і тоді, коли на карті є одночасно багато ділянок. Тоді скрипт обробляє кожну з них і створює окремі файли XML.

Якщо на карті багато ділянок, то вони повинні бути обведені суміжниками тільки по краях масиву. Якщо збоку інша ділянка, то суміжник створюється і заповнюється автоматично.

У випадку, коли на карті багато ділянок, але обмінник потрібно зробити тільки на одну з них, то для цього її перед запуском скрипту потрібно виділити. Тоді появиться таке вікно

Коли ділянка створюється з нуля, коли не заповнені ще ні адреса реєстрації, ні підстава набуття права, то вони на даному етапі так і залишаються ще не заповненими. Заповнюються вони при повторному запуску першої кнопки модуля. Тобто, виходить, свого роду, двоетапне заповнення. Другий етап в даному випадку - це третій варіант заповнення (див далі). Зроблено так для того, щоб одна людина (геодезист) могла швидко створювати обмінники, а інша (землевпорядник) вже дозаповнювати та перевіряти їх.

Коли ж ділянка вже мала заповнені адресу реєстрації та підставу набуття права (при конвертації з готового IN4, див.варіант 1 вище), то вони заповнюються зразу на основі IN4. Заповнюються, при наявності і дані про державний акт, оренду, обмеження. Тобто, все, що наявне в IN4.

XML, який не до кінця заповнений, отримує в назві до кадастрового номера дефіс ("-"). Наприклад, 4621281800010020001-.xml. Це означає, що його пізніше треба буде ще раз обробити першою кнопкою модуля, активуючи тим самим варіант 3, який виявить, що в файлі не заповнені відповідні дані і запропонує заповнити.

Варіант 3. Створення/заповнення та перевірка XML (відео)

У свою чергу даний варіант, також, можна розбити на два варіанти. Перший - коли створюємо ділянку "з нуля". Другий - коли перевіряємо та дозаповнюємо інформацію, якої не вистачає.

Мінімально, що для цього потрібно, це щоб на карті була нанесена ділянка в шарі XML Земельна ділянка та суміжники. Решта створюється та заповнюється автоматично. Необхідні дані запитуються в діалогових вікнах.

Якщо на ділянці тільки одне угіддя, то воно буде створене автоматично. Якщо ж декілька, то їх потрібно перед тим нанести вручну. При цьому, основне угіддя (наприклад, Прибудинкову територію) наносити не обов'язково. Воно буде створене автоматично, заповнивши не покриту іншими угіддями площу ділянки. Яке саме угіддя програмі слід створювати автоматично по кожному цільовому призначенню, задається в налаштуваннях скрипту.

Розглянемо, як це працює на прикладі, коли нам необхідно створити ділянку для обслуговування житлового будинку (ОЖБ).

Створюємо чисту карту на основі шаблону XMLNormal

Наносимо на неї точки, зняті на місцевості та згідно абрису малюємо контур ділянки в шарі XML Земельна ділянка, будівлі в шарі XML Угіддя та суміжники в шарі XML Суміжник

та запускаємо першу кнопку скрипту.

Скрипт перебере всі суміжники і по тих, які не заповнені, появиться такий діалог

Натиснувши на кнопку "..." що справа в першому полі, побачимо список раніше введених значень в дане поле. При цьому, в даному списку історії будуть тільки юридичні суміжники (землі сільської ради, дорога тощо), фізичні сюди не додаються.

В поле "Тип особи" можна вводити просто букви "ф" та "ю", щоб кожного разу не вибирати із списку.

Дальше скрипт перевірить, чи наявні та заповнені Кадастрова зона, Кадастровий квартал та Реквізити. Якщо ні - створить і заповнить автоматично, прочитавши згідно Публічної карти КОАТУУ та номер кварталу, в який попадає ділянка, а вже за КОАТУУ прочитає по довідниках ПІБ місцевого голови та начальника ДЗА і назву населеного пункту. Все це заповнить у відповідні параметри ділянки.

Наступне діалогове вікно запитає адресу ділянки, її цільове призначення та форму власності. Площа тут показана просто для інформативності.

Значення, які в даному вікні вже заповнені, заповнені автоматично. Ще потрібно вказати вулицю та номер будинку та вибрати цільове призначення.

В межах населеного пункту ділянка, чи за межами визначається автоматично по різних факторах. Якщо номер кадастрової зони "000" чи якщо в назві населеного пункту наявне слово "рада" - за межами. Якщо автоматично визначилося не правильно, тоді тут можна вибрати другий варіант.

Тип проїзду завжди пропонується за замовчуванням "вулиця". При цьому, коли поле "Назва проїзду" залишається порожнім, то тоді й тип проїзду ніде в XML не буде фігурувати.

Дальше скрипт перевірить всі угіддя, чи вони заповнені. По кожному з незаповнених угідь з'являтиметься таке вікно

При цьому, код угіддя за замовчуванням для введення пропонується найбільш типовий для певного цільового призначення (задається в довіднику).
Якщо в другому полі поставити "так", то всі інші не заповнені угіддя, які є на ділянці будуть заповнені аналогічно без додаткових діалогових вікон.

Наступне діалогове вікно запитає інформацію про набувача права.

Тут необхідно ввести ПІБ (чи назву) землевласника та адресу його реєстрації.
Якщо адреса реєстрації ще порожня, а адреса ділянки вже введена раніше, то сюди автоматично підтягується адреса ділянки для подальшого редагування, оскільки вони часто співпадають і це пришвидшує процес заповнення.
При наявності співвласників, потрібно вказати частку кожного з них (тоді по наступних співвласниках з'являться додаткові вікна).

Наступна інформація, яку скрипт запитає, це паспортні дані, підстава набуття права та вид документації

В полі "Ким виданий", натиснувши на кнопку "..." що справа, можна вибрати варіант із значень, які були введені в дане поле раніше.
В поле "Орган, який прийняв рішення", якщо воно не було до цього заповнене, підтягується назва місцевої ради.
В останньому полі на кнопці справа з'являється список усіх видів документації.

Після заповнення усіх цих полів в результаті отримаємо готовий XML.

При потребі, наступними кнопками можна додати інформацію про державний акт, оренду та обмеження.

Даний (3-тій) варант створення XML, мабуть, буде більш зручний для тих, хто ніколи не працював з IN4. Тут IN4 взагалі вже не згадується. Але є в цьому варіанті і мінус. Він полягає в тому, що нема тут можливості формувати обмінники зразу по усіх ділянках, якщо їх на карті більше одної.

Варіант 4. Свторення XML по ділянці, наявній на Публічній кадастровій карті. (відео)

Найперше потрібно завантажити растр з ПКК і нанести над потрібною ділянкою точку (в будь-якому шарі) та виділити її.

Після запуску скрипту в такому режимі (коли виділена точка), скрипт прочитає кадастровий номер на ПКК під даною точкою і запропонує завантажити з публічки потрібну ділянку, зразу відкривши потрібну сторінку в браузері.*

Із сторінки браузера потрібно скопіювати в буфер дані про ділянку та скачати файл координат і натиснути "Продовжити".

Далі скрипт автоматично створить XML та автоматично його заповнить даними, які були скопійовані із сторінки в браузері, а саме:

  • Кадастровий номер земельної ділянки
  • Цільове призначення
  • Категорія земель
  • Вид використання
  • Форма власності
  • Місце розташування
  • ПІБ чи назва землевласника (до трьох співвласників)
  • Код ЄДРПОУ (для юридичних осіб)
  • ПІБ чи назва орендаря
  • Код ЄДРПОУ юридичної особи орендаря
  • Дата державної реєстрації права оренди
  • Номер запису про право оренди

Тобто, сам із усього масиву даних, що скопійовані із сторінки, він відбере тільки потрібні, викинувши все зайве, та автоматично введе ці дані в XML.

Далі появиться таке вікно, щоб домалювати суміжники, які, на жаль, автоматично з ПКК не завантажуються.

Після того, як натиснули "Продовжити" відбудеться перехід до варіанту створення XML №4 (див. вище), де буде запропоновано ввести ще дані, яких не вистачає, а саме назву суміжників, код угіддя (для ТСГВ пропонується автоматично рілля, можна змінити у файлі scrXML\LandCodeTypical.txt), прописку та паспортні дані землевласника.

* - може бути недоступно для окремих ділянок на ПКК

Варіант 5. Читання кадастрових номерів суміжників (відео)

Щоб активувати даний режим, потрібно у відкритому файлі XML просто виділити суміжники (усі, декілька чи тільки один) і запустити скрипт зеленою кнопкою.

Масова конвертація IN4 в XML (відео)

Наявна в скрипті і можливість масової конвертації IN4 в XML. Щоб активувати цей режим, потрібно закрити в програмі Digitals всі відкриті карти (щоб був тільки сірий фон). Тоді, після запуску скрипту появиться таке вікно

При масовій конвертації обмінники не перевіряються так, як при одиночній, бо основна ціль масової конвертації в тому, щоб без додаткових кліків мишкою швидко все конвертувати. Параметри ділянки, які в IN4 не заповнені, в XML в цьому випадку просто залишаються порожніми.

Кнопка Державний акт   (відео)

Призначена для додавання в XML інформації про Державний акт.

Якщо при конвертації з IN4 інформація про державний акт вже була наявна, то тоді вона заповниться. Але, якщо по якійсь причині її в IN4 не було, чи якщо IN4 на ділянку взагалі не було, тоді в нагоді стане дана кнопка.

Після запуску кнопки появиться таке вікно

Всі дані сюди підтягуються повністю автоматично. Це реалізовано завдяки вмонтованому сюди Скрипту, який заповнює в обмінниках інформацію про ДА по таблиці Exel. Але, звичайно, для цього потрібно мати відповідну таблицю з даними. Такі таблиці у свій час складалися землевпорядними організаціями за запитом реєстраторів для внесення даних про Державні акти в НКС. Тому, думаю, вони багато в кого є. Якщо нема - тоді ці дані потрібно буде вводити вручну.

Місцевий голова та начальник земельного, які підписали ДА, автоматично підтягуються сюди з уже прописаних в XML. Рішення так само. 

Інформацію про особу, яка отримала державний акт (ПІБ, паспортні дані, адреса проживання) заповнюється автоматично інформацією про власника ділянки. 

Такі пункти, як номер книги реєстрації, номер розділу, ПІБ та посада реєстратора звідси виключені, бо вони на практиці переважно не заповнюються.

Як підключити список з базою Державних актів?

Для цього потрібно відкрити файл Digitals\Lists\scrXML\База актів.txt та внести в нього інформацію по вашому регіоні в такому вигляді:

Кнопка Оренда  (відео)

Призначена для додавання в XML інформації про оренду.

Після запуску появиться таке вікно

При цьому шар оренди в ділянці появиться автоматично, якщо його до того не було.

В списку буде перелік шаблонів, які створюються на основі раніше заповнених даних.

Перший раз потрібно вибрати варіант "без шаблону". Появиться стандартний діалог Digitals для заповнення оренди

Після заповнення усієї інформації появиться діалогове вікно, яке запитає чи зберегти даний варіант заповнення в шаблон

Шаблон буде доданий у список скрипту.

При заповненні оренди по наступних ділянках, вибравши готовий шаблон, в результаті, також появиться стандартне вікно програми Digitals для заповнення оренди, як показано вище. Але при цьому вся інформація про орендаря у вікні вже буде заповнена автоматично. Залишиться вказати (відредагувати) тільки строк оренди, розмір орендної плати та при наявності, реєстраційні дані договору оренди.

Кнопка обмежень у користуванні  (відео)

Призначена для додавання в XML інформації про обмеження.

Працює у двох варіантах:

1. Коли на карті вже є нанесений контур обмеження. В такому разі даний скрипт просто його заповнює.

Для активації варіанту 1 потрібно виділити на карті потрібне обмеження чи декілька обмежень і натиснути на кнопку.

2. Коли обмеження на ділянці ще не нанесено.

В такому випадку активується вмонтований у кнопку ще один скрипт - Скрипт для створення охоронних зон. Скрипт створює охоронні зони ЛЕП, кабелів зв'язку, газопроводів, водопроводів та будь-яких інших лінійних об'єктів, автоматично вирізає вкраплені контури для опор ЛЕП та автоматично заповнює дані згідно відповідних законів про обмеження у шарі XML_Обмеження. Детальніше про скрипт читайте тут.

Для активації варіанту 2 потрібно виділити лінію ЛЕП чи інший об'єкт, для якого потрібно створити охоронну зону.

Налаштування скриптів модуля

За налаштування модуля відповідає кнопка 

Після запуску появиться таке вікно

Скрипт постійно читає потрібну інформацію з Публічної кадастрової карти. Коли нема доступу до інтернету, то цю опцію можна відключити. Тоді КОАТУУ ділянки доведеться ввести вручну.

Читання інформації з Яндекс-карт зараз на території України вже не доступно (заблоковано указом президента). Але опція в скрипті збережена на випадок, коли доступ до даних карт відновиться.

Створювати файл IN4 - опція, яка створює поряд із XML старий файл IN4 (тільки для формування XML на основі шаблону IN4). Даний файл може бути корисний для старих шаблонів звіту, а також, як резервна копія обмінника, який можна потім швидко конвертувати в XML.

Наступна опція дозволяє зразу відкривати створений IN4.

Починати всі об'єкти з верхньої лівої точки  означає перетворення ділянки та інших шарів обмінника так, щоб вони завжди починалися з верхньої лівої точки. Тоді планах опис суміжників стає візуально зручним. Такий стандарт прописаний в якихось рекомендаціях, не пригадую, в яких.

Вирівнювати довжину суміжників потрібно, щоб створений XML гарно виглядав. Під опцією мається на увазі те, що вусики суміжників обрізаються на однакову невелику довжину.

Читати кадастрові номери суміжників - включає автоматичне заповнення кадастрових номерів у суміжниках при створенні обмінників.

Напис, коли відсутній кадастровий номер - у відповідному парамтері суміжника у файлі xml на місці, де має бути кадастровий номер буде цей напис, коли ділянки ще немає в НКС. Бажано тут писати "не визначено" чи щось інше, але не залишати порожнім тому, що якщо залишити порожнім це значення - то тоді при наступному запуску скрипту по даному xml (чи при запуску звіту модулем "Документація") відбудеться знову читання кадастрових номерів, що є трохи тривалим процесом.

Опція Додаткова інформація в суміжниках заповнює параметр суміжника Додаткова інформація текстом "Від А до Б - землі...". Пізніше це дозволяє формувати експлікацію простими шаблонами. Для шаблонів, викладених на цьому сайті дану опцію включати не рекомендується.

Накопичувальна система списків. Скрипт у своїй структурі має різні довідники, як от список населених пунктів, по яких Ви працюєте, список суміжників тощо. Якщо опція включена, то при кожному введенні даних, ці дані додаються у відповідні списки, щоб при наступному створенні обмінника не потрібно було знову це вводити, а можна було б вибрати із списку. Виключати це є необхідність тоді, коли Ви самостійно відредагували ці списки.

Оригінальна назва файлів.

Якщо натиснути на кнопку справа, появиться таке вікно:
Ні – файли будуть зберігатися під назвою, яка відповідає повному кадастровому номеру ділянки (н-д, 4621288200010020044.xml).

Так – файли зберігатимуться під оригінальною назвою, яка була в IN4 чи в карти, з якої формується XML.

Крім цього, є можливість зберігати файли за певною формулою, наприклад, 462128820001002_Петров І.І_0.2500.xml. Тобто, в назві поєдналися КОАТУУ+зона+квартал+прізвище+площа.

Елементи типу коатуу, зона, квартал, ділянка, прізвище та площа можна ставити в будь-якому порядку, але між ними обов’язково потрібно ставити «+». Також у форматі назви можна прописати і будь-який свій текст, наприклад, «обмінний файл прізвище», в результаі файли зберігатимуться під назвою обмінний файл Петров І.І. тощо.

Щоб отримати символ «_», його обов’язково потрібно вносити між двома плюсами (+_+), інакше він перетвориться з часом на пробіл.

Якщо в наступній опції Відкрити більше налаштувань скрипту стоїть так, то відкриється наступне вікно налаштувань:

Перша опція тут дозволяє вказати, як заповнювати у файлі XML номер ділянки (останні 4 цифри кад.номера), коли він ще відсутній. Це може бути, наприклад, 0001 чи взагалі пусто, залежно від того, як вимагають реєстратори по конкретному регіоні.

Опція Номери угід дозволяє вказати формат заповнення номерів угідь. За замовчування це коатууу+зона+квартал+порядковий номер (462128330001001-1). Можна вибрати варіант, коли просто порядковий номер чи вказати інший варіант. Принцим заповнення той самий, що в одній із опцій вище.

Угіддя для ОСГ, ТСГВ та ОЖБ - це угіддя, яким буде заповнюватися не покрита угіддями територія ділянки для кожного з основних видів ЦВ. Для ОЖБ тільки для випадків, коли ділянка не має будівель. В інших випадках ділянка завжди заповнюється угіддям 35.3 Прибудинкова територія.

Перелік сторінок для проекту та технічки - це набір сторінок, які входитимуть в документацію. Розшифрування цих кодів дивіться в файлі Digitals\XMLCheck\Lists\DocumentList.txt

Начальник ДЗА. Якщо тут ввести ПІБ даної особи, то воно буде підтягуватися у всі XML, які створюються. Якщо поле залишити порожнім, то ПІБ начальника ДЗА буде читатися з довідника Digitals\Lists\UZRNM.txt. Тобто, якщо працюєте тільки з одним ДЗА, то можна ПІБ тут вказати, інакше потрібно вказати в довіднику навпроти відповідного КОАТУУ.

Дата складання техдокументації - для випадків, коли поточна дата не підходить. На практиці не дуже важливо, яка в XML стоїть дата складання документації. Тут вимагають точності тільки одиничні реєстратори.

Орган, що зареєстрував документацію зазвичай не заповнюється.

Три останні пункти - це значення за замовчуванням для діалогового вікна під час заповнення підстави набуття права.

Довідники скрипту

Для того, що скрипт автоматично заповнював всі дані, в ньому потрібно відредагувати наступні довідники:

1. Файл-довідник для заповнення в XML реквізитів вашої землевпорядної організації.
Для того, щоб всі обмінники отримували Ваші реквізити, потрібно один чи декілька готових файлів XML закинути в папку Digitals\Lists\scrXML\Rekvizyty. Якщо помістити сюди більше одного обмінника з різними реквізитами, то в процесі створення буде виводитися діалогове вікно з можливістю вибору того чи іншого реквізиту. Обмінники в папці для зручності при виборі можна перейменувати.

2. Digitals\Lists\RadaNM.txt
Даний список призначений для автоматичного заповнення по КОАТУУ голови місцевої ради. Якщо в папці Lists присутній старий список (SpGol2.txt), то ідентифікація відбувається по старому списку.

Крім вище наведених довідників, які треба обов'язково заповнити вашими даними, є ще ряд довідників, які заповнюються автоматично, але їх також можна редагувати вручну:
1. Digitals\Lists\UZRNM.txt
Даний список призначений для автоматичного заповнення по КОАТУУ начальника ДЗА. З нього підтягуються дані тільки тоді, коли ПІБ не вказано в налаштуваннях скрипту, які відкриваються кнопкою налаштувань (див.вище). Якщо ж Ви працюєте з декількома різними ДЗА, тоді є сенс відредагувати даний довідник, а поле Начальник ДЗА в налаштуваннях скрипту тоді треба залишити порожнім.

2. Digitals\Lists\scrXML\SpNasPunktiv.txt
Список має такий вигляд:
462128080001    с.Бистриця
462128080002    с.Ортиничі
462128080003   с.Биків
462128080004    Бистрицька сільська рада

Якщо в налаштуваннях модуля включена опція Накопичувальна система списків, то даний список заповнюється автоматично з кожним наступним введеням назви міста чи села. Тобто, ввівши при одному сеансі роботи з програмою по конкретному населеному пункті його назву, наступного разу (після перезапуску програми Digitals) назва села вже заповниться автоматично. Але список можна відредагувати і вручну наперед.

Інші довідники та списки створюються автоматично. Але їх можна також корегувати вручну.
Як це зробити, розглянемо на прикладі довідника для суміжників

В даному вікні можна вибрати раніше введені значення суміжників юридичних осіб, щоб не набирати знову. Якщо в довідник потрапив варіант, який зустрічається вкрай рідко, то щоб він тут не заважав, його можна видалити, перед тим виділивши та натиснувши на червоний хрестик внизу. Білий листок, що поряд з хрестиком дозволяє додати у список новий варіант вручну. Також, даний список можна редагувати в блокноті. Шлях, де знаходиться даний файл, можна побачити в даному вікні під заголовком.

При конвертації, скрипт автоматично визначає, до якої категорії віднести суміжник - юридична особа чи фізична. Робиться це за принципом наявності в назві суміжника одного із слів, які перераховані у файлі Digitals\Lists\scrXML\NotPersonNames.txt. Файл налаштований так, що визначає тип суміжника практично без похибки, але у випадку, якщо Ви якось по-особливому вводите значення суміжників, то даний файл можна підкорегувати.

Загалом в скрипті наявні більше 50 власних різноманітних довідників, які виконують ту чи іншу функцію, абсолютна більшість з яких є статичними і ніякого втручання не потребує. Але є такі довідники, які можна корегувати під власні потреби:
Digitals\Lists\scrXML\LandCodeTypical.txt - найбільш типові угіддя для кожного цільового призначення (пропонуються для введення за замовчуванням при заповненні угідь);
Digitals\Lists\scrXML\scrOZH.txt - ширина охоронних зон для об'єктів обмежень;
Digitals\Lists\scrXML\Zakony2.txt - законодавчі акти для видів охоронних зон;
DovidnykKZ - забезпечує конвертацію старих категорій землекористування (по 6-зем згідно ІН4) у нові цільові призначення.

Важливо!
Для роботи скрипту потрібно:
- ліцензійна версія програми Digitals не старіша вересня 2018 року;
- постійний доступ до мережі Internet (скрипт читає інформацію з ПКК);
- стандартні файли програми Normal та XMLNormal.

Вартість скрипту 500 грн.

Щоб придбати скрипт собі чи отримати техпідтримку, пишіть на email: fendak@ukr.net.
Телефон для довідок: (097) 547-48-55.
Скрипт компілюється під ключ ліцензії Digitals. Його можна переглянути в меню Допомога - Про програму. Програма має бути нової версії.
Категорія: Скрипти | Переглядів: 19432 | Додав: Микола | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1511 2 3 4 »
avatar
150 chulovac • 12:47, 21.04.2024
Доброго дня! При заповненні суміжника ТИП ОСОБИ за замовчуванням ЮРИДИЧНА ОСОБА, а як змінити так, щоб не обирати кожного разу юридична\фізична, а  щоб змінити за замовчуванням на ФІЗИЧНА ОСОБА у скрипті? Завчасно дякую за відповідь!
avatar
0
151 Микола • 19:20, 21.04.2024
Доброго дня!
Якщо вам потрібно, щоб було "фізична особа" за замовчуванням, то напишіть на пошту - вишлю файл скрипту, де буде "фізична особа".
А взагалі, там не обов'язково кожного разу вибирати із списку. Можна після введення назви (чи прізвища) клацнути Tab (таким чином курсор перейде в наступну ячейку і там вписати просто "ф" чи "ю". Скрипт зрозуміє, що ви мали на увазі фізичну чи юридичну особу.
avatar
0
149 Микола • 18:15, 24.07.2023
Шановні користувачі скрипту "XML", будь ласка, перевірте в себе в реквізитах виконавця робіт (файл-шаблон знаходиться у папці Lists/scrXML) номер телефону в цьому полі:

Справа в тому, що я у файлі-зразку був вказав свій номер телефону (думав, щоб в разі чогось замовники скрипту могли до мене зателефонувати), не подумавши, що виконавці робіт можуть його не змінити потім на свій. В результаті до мене телефонують час від часу реєстратори щодо ваших обмінних файлів XML. Наприклад, у випадках, коли ви повторно кинули одну й ту саму ділянку і потрібно зробити відкликання другої чи коли треба щось уточнити. Відтак до вас не можуть додзвонитися з важливих питань, які я не можу за вас вирішити. Тому вкажіть тут, будь ласка, ваш номер телефону і ваш імейл.
avatar
147 mal_and • 20:08, 22.05.2023
Доброго дня, після запусаку скрипта, уся інформація у описі усіх власників або користувачів видаляється (залишається порожє поле). Пробував заново поставити скрипт, пробував на іншому компютері - проблема залишається.
avatar
0
148 Микола • 09:35, 23.05.2023
Доброго дня! Зверніть на пошту. Проблема була в перші кілька днів в оновленні 6.03. Потім це було виправлено і скрипт перезалито на сервер. Вишлю на пошту оновлення.
avatar
0
145 Микола • 21:43, 26.04.2023
Модуль "XML" оновлено (версія 6.03). Про оновлення ТУТ
avatar
144 shargorod • 19:40, 25.04.2023
Доброго дня, думаю усі бачили, що в кабінеті внесено певні зміни для реєстрації земельної ділянки!? Вже виникає питання: 1. Що прописувати в номері ДА за його вдсутності? 2. При формуванні ХМЛ, за відсутності хто видав ДА, система не пропускає і видає помилку! (можливо це помилка самої програми НКС) Але покищо так! 3. При наявності обмежень, при конвертуванні в ХМЛ, помилки залишаються!!!
avatar
0
146 Микола • 18:53, 27.04.2023
Доброго дня!
1. А що справді є державні акти без номера? Як виявилося, є державні акти в яких реєстраційний номер складається не тільки з цифр, а ще з рисок і букв. Такі зараз не проходять в НКС. І це ніби мають виправити. Якщо є і без номера (ви маєте на увазі номер самого бланку?) - то напишіть в техпідтримку Держгеокадастру, щоб і такий варіант було враховано.
2. В полі Хто видав (реєстратор) можна ставити риски, якщо реєстратор не відомий. Так проходить.
3. Ті обмеження, які були в ІН4 не мали повної інформації. Тому в них треба ще вручну (або кнопкою 4) додавати інформацію про підставу набуття і інше.
avatar
142 anecrasch • 02:12, 06.04.2023
доброго вечора. є 2 питання (пропозиції):
1. чи можливо в наступних релізах доопрацювати скрипт, щоб він до кінця зчитував всю інформацію з файлу in4, особливо паспортні дані: дату видачі паспорта, та ким виданий паспорт, бо ці дані там реально наявні (присутні), чи можливо це поправити?
коли появляється вікно "Додаткові дані, що необхідні для XML", щоб там вже ці дані були наявні (зчитані з файлу in4).

PP="804,ПВ,СМ 686500",
PD="22.02.2005",
IA="Володарським РВ ГУ МВС України в Київській області",

2. чи можливо, щоб оригінальний файл in4 не редагувався (не затирався) в процесі виконання скрипту (було б не погано, щоб Digitals спочатку створював копію файлу, з яким в подальшому буде працювати)
avatar
0
143 Микола • 15:12, 06.04.2023
1. Не пам'ятаю, чим встановлювалися вимоги до структури ІН4, але я ніколи не бачив в ІН4 ось таких дескрипторів (PD, IA), як у вас. У вас видно нестандартний шаблон Normal. Бо в Digitals по стандарту таких нема також (на закладці Інфо). Натомість я бачив інші приклади шаблонів Normal, де дата видачі паспорта була в інших дескрипторах. Тобто, це не стандарт. Це ваша персональна доробка. А вносити зміни, які в інших викликатимуть плутанину - не дуже добре.

2. Скрипт створює і ін4 і хмл (в тому числі з нуля). Його завданням не є суто конвертація ін4. Тому і вносить зміни, які ви вносите під час редагування. Але подивлюся, може додам опцію, при включенні якої створюватиметься копія ін4.
avatar
0
139 Микола • 23:06, 04.03.2023
Модуль "XML" оновлено (версія 6.02). Про оновлення ТУТ
avatar
140 vitaliivenher • 15:00, 05.03.2023
Чому іконка скрипта переміщується разом з вікном Діджіталс (працюю з двома моніторами і інколи переміщаю вікно діджіталса між ними), в той час коли інші скрипти залишаються на своїх місцях?
avatar
0
141 Микола • 15:38, 05.03.2023
Через контекстне меню кнопки виберіть Прив'язка - Ні.
avatar
0
138 Микола • 16:20, 18.01.2023
Модуль "XML" оновлено (версія 6.01). Детально про оновлення читайте ТУТ
avatar
136 Дан • 00:55, 15.08.2022
доброго дня, підскажіть будь ласка в чому проблема коли при формуванні кількох ділянок вибиває таку помилку:
avatar
0
137 Микола • 17:32, 15.08.2022
при формуванні кількох ділянок скопіюйте всі ділянки з суміжниками на новий чистий листок (на основі шаблону Normal) і аж тоді запускайте скрипт, бо деякі старі карти можуть містити в собі різні шари параметри, які вступають у конфлікт із скриптом
avatar
134 Дан • 20:39, 14.02.2022
Доброго вечора, підскажіть будь-ласка як доповнити в діджиталі перелік обмежень, в мене закінчується на 10.01, дякую
avatar
0
135 Микола • 22:04, 14.02.2022
Доброго вечора. Видаліть з папки Digitals/Template файл XMLNormal. Тоді програма сама завантажить новий, коли відкриєте в ній будь-який файл xml. Але на даний час розробники Digitals ще не додали нові обмеження, які передбачені Постановою КМУ від 23 грудня 2021 р. № 1417. Мабуть, тому, що ще не оновився Додаток 6 до Порядку ведення кадастру. Принаймні по цій причині я поки-що не оновлюю даний скрипт. Бо не відомо точно як буде вирішена правова колізія (див.роз'яснення), яка виникла з Постановою 821. Бо потім складно буде переробити вже існуючі види обмежень на нові.
avatar
132 00zakachka00 • 19:58, 28.12.2021
Добрий день, Миколою. "Дата підстави набуття обмеження підтягується з довідника Zakony3.txt" так в тому і річ, що воно не підтягує
avatar
0
133 Микола • 20:50, 28.12.2021
Замініть в цьому файлику рядки:
02.01 18.12.98
02.01.1 18.12.98
02.01.2 18.12.98
02.01.3 18.12.98
02.01.4 18.12.98

на:
02.01 18.12.1998
02.01.1 18.12.1998
02.01.2 18.12.1998
02.01.3 18.12.1998
02.01.4 18.12.1998

Там рік записано скорочено і програма не може його прочитати. Або скачайте файл заново, але перед тим почистіть кеш, чи скачуйте іншим браузером, бо інакше скачає старий з кешу.

Після заміни обов'язково перезапустіть програму, щоб зміни вступили в силу. І не забудьте, що між кодом обмеження і датою має бути знак табуляції (не пробіл).
avatar
130 00zakachka00 • 10:51, 28.12.2021
Добрий день Микола. Не підкажете чому при заповнюванні обмежень, якщо поставити наприклад код обмеження наприклад (02.01.1) не підтягується дата підстави (постанови, закону на ін.), а коли ставиш код наприклад (01.05) то дата підтягується?
avatar
0
131 Микола • 19:28, 28.12.2021
Добрий вечір! Дата підстави набуття обмеження підтягується з довідника Zakony3.txt у папці Lists. Оновіть його звідси.
avatar
128 Дан • 10:37, 18.12.2021
при формуванні кількох ділянок формує обмінник тільки по одній, в чому може бути проблема, дякую.
avatar
0
129 Микола • 11:58, 18.12.2021
Оновіть скрипт ще раз. Може це пов'язано з тими помилками, які були вчора. Я перезалив вчора скрипт заново на сервер. Щойно перевірив - формує на декілька ділянок нормально.

Оновити скрипт ще раз можна двома способами:

1. Видалити з папки Digitals/Lists/scr XML файл Dialoh2.txt. Тоді скрипт заново запитає оновлення при запуску.

2. Скачати і запустити скрипт, який встановить оновлення (про це ТУТ)
avatar
126 blashchukdima161 • 22:15, 17.12.2021
не дає повернутися до старої версії
avatar
0
127 Микола • 22:31, 17.12.2021
Поставте скрипт ще раз з архіву, який я вам висилав. А потім оновіть до 5.16 цим скриптом.
Оновлення (повернення) можливе тільки тоді, коли старий скрипт фізично є в папці Digitals.
avatar
125 blashchukdima161 • 22:00, 17.12.2021
Добрий день як можна повернути старий скрипт формування обмежень щоб не ставило півколо з 40 точками в кінці? я знаю що це правельно але непотрібно)
avatar
0
124 Микола • 10:45, 17.12.2021
Виправлено помилки, які в декого почали виникати після оновлення.
avatar
0
122 Микола • 18:26, 16.12.2021
Поки-що призупиняю це оновлення. Хто встиг оновитися і виникають помилки - поверніться назад до старішої версії. Щоб повернутися до старої версії, скачайте цей файл в папку Digitals і перезапустіть програму. Потім натисність на кнопці, щоб скачати старе оновлення.
avatar
115 brodvolod • 17:14, 16.12.2021
Скрипт після оновлення не працює коректно.
Можливо повернутися до старої версії?
avatar
0
117 Микола • 17:36, 16.12.2021
Щоб повернутися до старої версії, скачайте цей файл в папку Digitals і перезапустіть програму. Потім натисність на кнопці, щоб скачати старе оновлення.
Відповідь: Щоб повернутися до версії 5.16, потрібно спершу поставити скрипт знову з архіву, який ви отримували. І аж тоді запускати скрипт для оновлення до 5.16. Тобто, в папці обов'язково має бути файл scrXML*******.tlb. При його відсутності скрипт, який скачує оновлення не буде знати, який файл скачувати.
Це були такі заплутані речі в цій старій версії скрипту. В новій все просто. Файл scrXML без ніяких цифр і скачується навіть без наявності старого скрипту у папці.
avatar
120 shenakim • 18:17, 16.12.2021
Не працює повернення до старої версії. І після даного міні скрипта пропала допоміжна панель інструментів для формування документації. Зтерлся із діжітала
avatar
0
123 Микола • 18:36, 16.12.2021
напишіть на імейл, вкажіть номер ключа, вишлю старий скрипт вам туди
avatar
113 mrsiromanets • 16:55, 16.12.2021
Кожного разу коли запускаю проходить оновлення законів, довідників і вибиває помилку, дальше не працює
 Ошибка скрипта
line 179: $kadlnfo=@Text.Line[1]
imcorrect Text.line index-1
avatar
0
116 Микола • 17:32, 16.12.2021
виправлено, оновіть скрипт ще раз, як описано ТУТ
avatar
112 shenakim • 16:45, 16.12.2021
І взагалі скрипт після оновлення не працює коректно. 
Можливо повернутися до старої версії?
1-20 21-40 41-60 61-79
avatar