Головна » 2017 » Травень » 7 » Скрипт для створення охоронних зон
10:09
Скрипт для створення охоронних зон

Скрипт створює охоронні зони ЛЕП, кабелів зв'язку, газопроводів, водопроводів та будь-яких інших лінійних об'єктів, автоматично вирізає вкраплені контури для опор ЛЕП та автоматично заповнює дані згідно відповідних законів про обмеження у шарі XML_Обмеження. Працює, як з файлами xml, так і з ділянками у фоорматі in4*.

Для початку треба нанести на карту з ділянками ЛЕП, газопровід, нафтопровід тощо і виділити його. Після запуску скрипту появиться таке діалогове вікно:

Тут вибираємо із списку код обмеження та вказуємо його зміст. Вводимо ширину охоронної зони та, якщо це ЛЕП - відстань між крайніми проводами.

Пункт "Ширина охоронної зони" має справа кнопку з підказками, натиснувши на яку, появиться список з найпоширенішими охоронними зонами та їх розмірами:

Дальше можна включити/відключити створення вкраплених контурів під опорами ЛЕП, вказати розмір вкрапленого контура та назву суміжника вкраплених контурів.

Розмір вкрапленого контура можна вказувати одною цифрою, якщо це квадрат, або двома (довжина та ширина) через пробіл, якщо він витягнутої форми (наприклад, двоанкерний стовп).

Діалог корекції вкраплених контурів призначений для випадків, коли опора має відкоси. Тоді є можливість в процесі створення витягнути вкраплений контур в ту чи іншу сторону, розвернути його чи змінити конфігурацію. Наприклад, так:

Якщо включити запит розміру вкраплення кожної опори, то по кожній опорі буде запитувати індивідуальний розмір вкрапленого контура.

Скрипт вміє обробляти як одну ділянку, так і цілий масив, створюючи окремі охоронні зони для кожної ділянки на карті.

Вкраплені контури, аналогічно, створюються по всіх опорах ЛЕП, які потрапляють в межі ділянок, і на всіх шарах (квартал, кадастрова зона, угіддя тощо), які наявні в ділянці, і на які накладається вкраплений контур.

В процесі, також, виводиться діалог для створення (контролю) вузлів на межі стику поворотних точок охоронних зон та контурів ділянок.

В результаті отримуємо повністю готову охоронну зону та вкраплені контури опор ЛЕП. В шарі XML_Обмеження зразу заповнюються всі обов'язкові реквізити типовими значеннями для охоронних зон, що встановлюються згідно відповідних законів. Створюються та заповнюються, також, суміжники у вкраплених контурах.

Можна переглянути ВІДЕО, як це виглядає в роботі.

*для файлів IN4 обмеження створюється за аналогом з xml (без виділення окремими угіддями та заповнення параметра LE, вкраплені контури під опорами ЛЕП вирізаються складним полігоном, а не петлями).

Якщо на ділянці проходять декілька об'єктів, на які треба встановити охоронні зони, то скрипт треба запускати окремо по кожному об'єкту, виділивши перед тим його.

Скрипт являється частиною панелі інструментів - Скрипт-модуль "XML"

Щоб придбати скрипт собі чи отримати техпідтримку, пишіть на email: fendak@ukr.net.
Телефон для довідок: (097) 547-48-55.
Скрипт компілюється під ключ ліцензії Digitals. Його можна переглянути в меню Допомога - Про програму. Програма має бути нової версії.
Категорія: Скрипти | Переглядів: 5800 | Додав: Микола | Рейтинг: 4.0/2
Всього коментарів: 24
avatar
23 lesivzemres • 09:59, 21.11.2019
Цікаво??? Створюю контур сервітуту на право проїзді на машині. Зберігаю. Після друкую тех.док , все підтягує. Після роздруку відкриваю обменнік, а вньому сервітуту вже немає((( в когось таке було????
avatar
0
24 Микола • 17:37, 21.11.2019
Так відбувається тоді, коли обмеження на міліметр вилазить за межі контуру ділянки.
При створенні обмежень обов'язково треба робити контроль вузлів, щоб точки обмежень мали спільні точки з контуром ділянки.
avatar
21 Іванов Иван • 15:05, 07.03.2019
Микола я подивився цей зразок все підходить, але яким чином можна переробити у вигляді "обмеження (обтяження) згідно додатку №6 до порядку ведення Державного земельного кадастру затвердженого Постановою КМУ №1051 від 17.10.2012 року  встановлені: 01.03- 0,2500 га Права суборенди, сервітути не встановлені."
avatar
0
22 Микола • 12:54, 10.03.2019
це все має бути в таблиці? Тоді треба переробляти повністю таблицю в шаблоні
avatar
19 vladimirart08 • 16:56, 06.03.2019
Підскажіть будь-ласка, яким чином витягнути код обмеження, площу обмеження та і як що їх декілька, витягувало окремо з XML в DMT шаблоні. ДЯКУЮ....
avatar
0
20 Микола • 23:51, 06.03.2019
Площа обмежень в кадастровому плані витягується у спеціальній табличці скриптом (див зразок). Готовий кадастровий лпан із вмонтованим таким скриптом можете скачати тут.
Якщо ж вас цікавить не така табличка, а ціла експлікація обмежень - то таке поки що не реалізовано. Проблема обрахунку площі обмежень для екскплікації полягає в тому, що часто обмеження перекривають одне одного, маючи при цьому один вид. І якщо додати площі усіх обмежень, то вийде так, що загальна площа обмежень більша ніж площа самої ділянки. Це не правильно. Площа обмежень для експлікації має рахуватися з виключенням накладок між обмеженнями. А щоб це реалізувати - потрібний спеціальний алгоритм розбивки ділянки на територію, яка покрита обмеженнями і яка не покрита. І плюс сюди ще треба додати розподіл по угіддях - яке обмеження яку площу якогого угіддя покриває. Це в процесі розробки.
avatar
12 Kochyr • 11:14, 27.02.2019
Де можна подивитися норми охоронних зон (обмеження) під опорою ЛЕП?
avatar
0
13 Микола • 16:15, 27.02.2019
Охоронні зони є тільки вздовж ЛЕП (див. Постанову про затвердження Правил охорони електричних мереж)
А на місці встановлення опори відбувається формування окремої земельної ділянки, розміри якої обленерго встанолюють згідно своїх потреб для обслуговування. Зазвичай це:
1-но анкерний стовп - 1,88м*1,88м
2-х анкерний стовп - 1,88м*6,6м
3-х анкерний стовп - 1,88м*6,6м*6,6м
Але часто буває по-іншому.
Добре, коли під опорами уже є на час приватизації ділянки на ПКК сформовані окремі ділянки під кожною опорою (див. наприклад, на ПКК 4621286100:01:002:0097). Якщо ж під ЛЕП ще ділянки не сформовані, то тоді треба узгоджувати розміри в обленерго. Я, наприклад, маю електронну карту усіх ЛЕП в районі, де вже нанесені розміри ділянок під опорами.
avatar
14 Kochyr • 17:16, 27.02.2019
Яка ціна скрипту?
avatar
0
15 Микола • 19:06, 27.02.2019
даний скрипт більше не розповсюджується, бо він увійшов в комплект іншого скрипту - Скрипт-модуль "XML" (версія 5.05)
В модулі він уже і більш вдосконалений (оновлений).
avatar
16 Kochyr • 10:38, 01.03.2019
А можна окремо цей скрипт? Бо коштів на скрипт-модуль "XML" нема.
avatar
0
17 Микола • 11:32, 01.03.2019
зверніться на електронну пошту, напишу що і як
avatar
18 Kochyr • 12:55, 01.03.2019
Звернувсь.
avatar
10 МарКвіточка • 21:26, 26.02.2018
Добрий день! Якщо охоронну зону не розбити на угіддя (в межах дії охоронної зони та без неї) то вибиває ось таку помилку геометрії:
"Отрезок контура не имеет совпадающих отрезков в контурах других обьектов"
avatar
0
11 Микола • 11:22, 27.02.2018
Ця помилка у випадку, якщо на ділянці є обмеження, з'являється тільки в XMLCheker, в НКС її нема.
XMLCheker треба вдосконалити, щоб у випадку, коли це обмеження, не виводив такої помилки.
avatar
8 slobodinsky • 02:52, 16.06.2017
Як не важлива? Важлива ще й як. А координати точок повороту червоних ліній для детальних планів, а прив'язка різних об'єктів: наприклад розташування артсвердловин чи точок зон санітарної охорони. І взагалі, ми живемо у час цифрових технологій, містобудівна документація підлягає архівуванню в цифрі, в оригінальних робочих файлах. А як взагалі усю її переносити до містобудівельного кадастру? Тільки у цифрі, а отже геодезична сітка є обов'язковою, координати, прив'язка. У Вінниці, до речі, цифровий містобудівельний кадастр є. А щодо Автокаду, то  це зовсім іншого призначення програма і тому порівнювати її з Діджиталсом не коректно. В них є хіба що спільні подібні інструменти за деякими своїми принципами і все.
avatar
6 slobodinsky • 23:15, 15.06.2017
Те, що робиться в нашій країні - не є аргументом апріорі. Я займаюся розробкою детальних планів та генеральних планів населених пунктів, тому знаю які бувають кути і бувають вони дуже часто гострі. Заокруглення це не лише дань елементарним законам геометрії а ще й раціональне використання земельних ресурсів. А Діджиталс, на жаль, ще й досі залишається досить примітивною, недопрацьованою та малоінтуітивною програмою не зважаючи на, здавалося б, досить немалу "напічканість". Така моя думка.
avatar
0
7 Микола • 00:52, 16.06.2017
у вашій роботі не важлива сітка координат, ви ж не подаєте файли в електронному варіанті в земельний кадастр. А тут свої вимоги, свої обмеження, які полягають в розумній кількості точок на квадраті площини. Ви не маєте справи з каталогами координат, які не можуть бути безкінечними. Digitals же заточений саме під це. І оця, як ви виразилися, примітивність, є вимушеною мірою через вище вказану причину. Згідний, що Digitals для архітектури далеко не оптимальний варіант, тут є значно кращі програми. Але в сфері землеустрою та кадастру, на мій погляд, він справляється із завданнями на відмінно. Значно краще, ніж той же Автокад. І за інтуїтивністю виграє у нього. Не знаю, що собою являє GIS, все нема часу спробувати. Можливо, в Європі є щось краще, а тут - варіант хороший. Та й за таку ціну.
avatar
4 slobodinsky • 17:15, 15.06.2017
10 м від крайнього дроту. А як по вашому будується ця відстань від кутової опори? Це ж точка, а не відрізок, тому від цієї точки відкладається радіус (10 м) і будується заокруглення. Те ж саме стується будь-якого зламу ламаної санітарно-захисної зони, прибережної захисної смуги тощо.
avatar
0
5 Микола • 22:47, 15.06.2017
Навіть ніколи і не задумувався, що на поворотах охоронних зон повинні бути круги. Скільки вже вказую та погоджую обмеження - ніколи не малював круги. Повертає ЛЕП - значить, обмеження, також, повертає паралельно лінії з тим самим кутом. Аналогічно на поворотах нафто-, газопроводу чи іншого об'єкта. Якщо ж кут більший 90 градусів - то просто обрізаю "залишок" одною лінією на тій же відстані. Але таке зустрічається на практиці вкрай рідко. В абсолютній більшості кути повороту об'єктів охоронних зони є не значними і ламаються паралельно об'єкту, для якого встановлюється охоронна зона.
І жодного разу не було зауважень чи претензій до таких позначень.
По логіці я з вами згідний - мало б бути кругом, але ми працюємо в програмі ліній, а не кривих. Ідеального круга тут все одно не досягти. Поняття круга тут річ умовна. По великому рахунку і квадрат чи п'ятикутник може бути кругом)).
avatar
2 slobodinsky • 23:04, 14.06.2017
Дуже важлива річ - заокруглення кутів повороту. Але її непомітно.
avatar
0
3 Микола • 16:04, 15.06.2017
заокруглення кутів повороту чого?
avatar
1
9 Микола • 17:42, 16.10.2017
Виявляється, є така можливість в Digitals. Для цього перед формуванням охоронної зони скриптом потрібно зайти на будь-яку карту, створити там лінійний об'єкт, виділити його та натиснути на кнопку "Лінію в смугу". В результаті появиться вікно, як показано нижче. І в цьому вікні треба поставити галочку в пункті "Створити буферну зону".

В результаті всі наступні охоронні зони (до зняття цієї галочки таким же чином) будуть створюватися із заокругленнями. Один нюанс - в такому випадку ширину охоронної зони треба вказувати у два рази меншою, ніж потрібно, бо так ще створюється буферна зона.
avatar
0
1 Микола • 20:53, 15.05.2017
Оновлено. Скрипт тепер, крім вкраплених контурів, автоматично створює і т.зв."кишені", коли опора ЛЕП на межі ділянки
avatar