Головна » 2018 » Грудень » 9 » Відомість про контроль диференційного поля
16:12
Відомість про контроль диференційного поля

Згідно Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України №509 від 02.12.2016 року «Про затвердження Порядку використання Державної геодезичної референцної системи координат УСК-2000 при здійсненні робіт із землеустрою»

«8. Під час використання супутникових геодезичних приймачів ГНСС для визначення точок знімальної основи та зйомки геопросторових об’єктів із застосуванням технологій RTK розробниками документації із землеустрою перевіряється диференційне поле координатних поправок, які задаються мережами ГНСС.

Контроль диференційного поля координатних поправок під час роботи з використанням технологій RTK здійснюється не менше ніж на двох найближчих пунктах ДГМ і ГМЗ, координати яких отримуються у адміністратора банку геодезичних даних.»

Даний шаблон є звітом по контролю диференційного поля.

Для формування звіту потрібно просто відкрити в програмі файл XML (можна і без файлу), нанести на карту точки знімання на місцевості і запустити скрипт кнопкою 

У звіті для прикладу автоматично згенеруються виміряні координати пунктів ДГМ

які потім, відкривши таблицю, потрібно відредагувати, поставивши ті, які були отримані при реальних замірах на пунктах ДГМ перед початком зйомки на місцевості.

Налаштування скрипту

Якщо закрити в програмі Digitals усі карти до появи сірого фону і запустити скрипт кнопкою , то появиться таке вікно налаштувань:

Тут можна включити/виключити ручний вибір станцій GNSS та пунктів ДГМ (в автоматичному режимі вибираються найближчі до місця зйомки).

Можна відключити автомасштаб шаблону.

Є можливість включити прив'язку до трьох пунктів замість двох.

Діапазон пошуку пунктів ДГМ - це відстань, в радіусі якої від місця зйомки слід завантажувати пункти для ручного вибору.

Звіт може автоматично зберігатися у папці де XML, створюючи окрему папку під назвою "Документація".

Дальше йде пункт, де потрібно вказати назву мережі GNSS.

Нижче - назви шаблонів. Якщо вирішили перейменувати якось шаблон у папці Digitals, то нову назву потрібно вказати і тут, щоб скрипт його бачив.

Шлях до растру - дає можливість автоматично підвантажувати у схему растрове зображення, якщо таке наявне. Але растр можна завантажувати і прямо з інтернету (меню Digitals Растр - Завантаження з інтернету - Геодезична мережа України

Або можна растр сюди і взагалі не завантажувати ніякий. Інформативність шаблону все одно буде достатньою.

Ну і дальше йдуть відповідні id шарів та параметрів, які використовуються для типових об'єктів в шаблоні. 

Щоб змінити тип ліній, розміри підписів, треба просто відкрити той чи інший dmt-шаблон і в ньому поміняти, що треба.

Для роботи скрипт використовує два списки:
1) RTKList.txt - список перманентних станцій GNSS;
2) DGMList.txt - список пунктів ДГМ.
Обидва списки знаходяться у корні папки Digitals.

Вартість скрипту 200 грн

Щоб придбати скрипт собі чи отримати техпідтримку, пишіть на email: fendak@ukr.net.
Телефон для довідок: (097) 547-48-55.
Скрипт компілюється під ключ ліцензії Digitals. Його можна переглянути в меню Допомога - Про програму. Програма має бути нової версії.
Категорія: Шаблони | Переглядів: 9914 | Додав: Микола | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 21
avatar
1
19 Микола • 21:58, 04.06.2021
Скрипт оновлено та перейменовано, оскільки текстова його частина скриптом майже не оброблялася і тепер відображається в пояснювальній записці.
avatar
20 natali_kiss87 • 16:26, 24.06.2021
оновлення скрипта теж платне?
avatar
0
21 Микола • 16:34, 24.06.2021
безкоштовне
avatar
14 shvetsolrob • 19:56, 14.04.2021
Добрий вечір. При створенні GNNS схеми скрипт не бачить базових GNNS станцій, які знаходяться на відстані до 20 км. , але в іншій зоні. Між ними получається великий розрив. А відстань від земельної ділянки до найблищої GNNS-станції , які знаходяться в одній зоні, перевищує 50км. При переведенні GNNS-станції з однієї зони в іншу - міняються її координати, які не відповідають в списку. Будь-ласка, щось підскажіть. Дякую
avatar
0
15 Микола • 20:40, 14.04.2021
Добрий вечір. Тут єдиний вихід - перевести ці пункти в іншу зону. Бо інакше скрипт ніяк не зможе порахувати все, що треба. Та й на схемі не вдастся відобразити пункти, які будуть в інших зонах. Або ж додавайте схему в УСК-2000 чи МСК, де одна зона. На практиці всі, кого знаю, хто працює на межі двох зон, переводить просто одну частину пунктів РТК і ДГМ в іншу зону.
avatar
16 shvetsolrob • 09:19, 15.04.2021
Дякую. Так і думав робити (переводити в іншу зону), але на схемі всеж таки буду вказувати координати, які прописані на сайті (правильні).
avatar
0
17 Микола • 11:36, 15.04.2021
Я думаю, що на схемі краще вказувати ті, що перераховані у єдину зону з ділянкою, бо математично саме від них ведеться обрахунок (dX та dY). А істинні координати бази можете вказати просто в описі в шаблоні Звіт GNSS, як інформація про пункт і його місце розташування.
avatar
18 shvetsolrob • 12:27, 15.04.2021
Правильне зауваження, так і зроблю. Якщо на схемі вказувати істинні координати , то вони не відповідають сітці.
avatar
12 rpylypchuk88 • 17:18, 15.01.2021
При формування адреси вказує адресу сільської ради якої юридично вже не має, утворилась отг. Я так розумію адресу підтягує по коду КОАТУ, можливо це виправити, щоб адреса бралась саме так яка вказані в хмл?
avatar
0
13 Микола • 19:03, 15.01.2021
Дивіться, яка виходить ситуація.
Якщо просто брати адресу ділянки з обмінника - то тоді будуть проблеми з відмінюванням. Бо в обміннику назва ради, назва ОТГ вказуються в називному відмінку, а по більшості змінних адрес ділянки - в родому. Саме тому в скриптах використаний довідник з папки Lists під назвою RadaRod.txt. В ньому є перелік КОАТУУ і відповідних їм назв місцевих рад в родовому відмінку.

Зараз можна в цьому файлі навпроти відповідних КОАТУУ просто замість назв рад вказати назви територіальних громад. І вийде, що ділянка знаходиться, наприклад, в с.Рівне, вул.Бічна, 24 Меденицької селищної територіальної громади.

Звичайно, що якщо ділянка в межах населеного пункту - то назву ОТГ можна взагалі упускати. Але не все так просто. Бо в скриптах використані так звані змінні (див. файл Змінні скрипту, розділ Адреса ділянки), кожна з яких є універсальною для різних випадків (в межах н.п., за межами н.п, коли одна ділянка, коли декілька зразу в одній документації). Якщо я зараз вилучу із змінних назву місцевої ради - то тоді змінні взагалі перестануть відображати адресу ділянки, коли вона за межами населених пунктів.

Другий момент - на даний час нема ще якогось одного стандарту, як має виглядати адреса ділянки, якщо вона за межами населеного пункту, бо-по перше, міські ради так і залишилися міськими радами (не стали радами ОТГ поки що, до змін в Конституції), по-друге, згідно даного роз'яснення, зараз адреса має звучати: "на території Такої-то міської/селищної/сільської територіальної громади" (тобто, не на території ОТГ, бо слово "об'єднаної" виключається). Також є питання, чи вказувати в адресі ділянки назву старостинського округу, чи ні.

Взагалі, в планах в мене було наступне. Зараз розробили уже нові КОАТУУ (див. ТУТ). Я чекав, коли це зроблять і думав підключити до скриптів уже нові довідники типу RadaRod.txt в папці Lists, але де уже будуть вказані назви об'єданих громад, назви старостинських округів і назви населених пунктів. Але, як виявилося (сьогодні про це говорили на селекторі), нові КОАТУУ поки-що використовувати не будуть, бо це не узгоджується із наявними законодавчими актами, поки-що ще відклали до усунення розбіжностей в законах.

Тому один з варіантів зараз це або виправляти у файлі RadaRod.txt в папці Lists старі ради на нові об'єднані громади у тій формі, в якій хто як вважає правильним (можна взагалі ставити навпроти відповідного КОАТУУ пробіл - якщо не хочете в адресі вказувати раду і якщо усі ділянки тільки в межах н.п.). Або другий, найбільш оптимальний варіант - замінити усі змінні в шаблонах, де фігурує назва ради в родовому відмінку на ті, в яких назва ради не фігурує в межах населеного пункту. Серед змінних є великий вибір варіантів. Вкажіть в шаблоні якусь іншу змінну (див. файл Змінні скрипту). Вкажіть собі в шаблоні одну з цих змінних - $AD, $AD2 чи $ADSkor - вони підтягують адресу тільки з файлу XML, без довідника RadaRod. Або зверніться на пошту - вишлю вам шаблон, де я уже це виправив саме так.

Коли буде якийсь один єдиний стандарт - тоді зроблю це для усіх. А поки-що просто не знаю, як робити.

Але старі файли RadaRod.txt рекомендую зберегти собі, оскільки я планував, щоб вони також діяли, бо в деяких випадках потробно буде, щоб і старі ради підтягувалися також (у викопіювання з карт, в інформації по старих державних актах тощо).
avatar
10 magvlad55 • 11:57, 24.07.2020
Добрый день, возможно сделать так чтобы скрипт создавал папку с названием обменного файла ?
avatar
0
11 Микола • 20:33, 24.07.2020
Добрий вечір! Можна, але тільки як індивідуальна правка скрипту для вас. Зверніться на пошту.
avatar
8 voznykzem • 15:48, 14.07.2020
Була проблема, що назви пунктів читало із файлу DGMList.txt некоректно, розібравшись, зрозумів, що якщо пункт має назву з двох слів, то між ними має бути не "пробіл", а "_". 
Також в координатах пунктів обов'язково роздільником має бути не кома, а крапка!!!
avatar
0
9 Микола • 23:03, 14.07.2020
Це не відповідає дійсності. Насправді назва пункту без проблем може складатися із кількох слів через пробіл і роздільниками можуть бути, як кома так і крапка.
avatar
5 bk2013 • 08:02, 19.10.2019
Микола, можна отключать пункт референтной станции чтобы только к пунктам дгм строило схему
avatar
0
6 Микола • 20:54, 19.10.2019
для цього є інший скрипт - Схема прив'язки до геодезичних пунктів ДГМ
а в даному скрипті пункти GNSS - це основна частина, без них тут ніяк.
avatar
7 bk2013 • 14:23, 20.10.2019
Микола я Мав на увази без референтной станции схема была как сделать?
avatar
3 Іванов Иван • 10:30, 09.06.2019
Микола доброго ранку, підскажіть в стандартных настройках диджитал є така функція як у Вас показано вставити сітку. Яким чином це можна зробити в диджитале. Дякую.
avatar
0
4 Микола • 13:40, 09.06.2019
Добрий день! Це в меню Вставка - Сітка. Перед тим треба виділити контур, у який хочете вставити сітку.
avatar
1 dmitro1961 • 01:12, 18.12.2018
Що стосується виписки координат з банку геодезичних даних.Пропоную в налаштуваннях крипта прописати рядок для номера і дати. У мене цих
карток більше десяти, тобто це дані які підлягають постійній коректури. Тому
зручно номер і дату щодо випискикоординат прописувати в настройках, а не коригувати в готовому звіті.
Дякую за увагу.
avatar
0
2 Микола • 10:58, 18.12.2018
Ви маєте на увазі, що замовляли пункти ДГМ по кожному регіоні в різний час? Це можна навіть прописати якимось довідником, де буде назва пункту і через знак табуляції дата виписки. Дороблю.
avatar