Головна » 2018 » Вересень » 2 » Панель інструментів для теодоліта (спрощена версія)
18:46
Панель інструментів для теодоліта (спрощена версія)

  Панель інструментів призначена для звіту по теодолітній зйомці, коли паралельно використовувався і gps. На відміну від повної версії Панелі інструментів для теодоліта, дана версія формує тільки дві сторінки звіту:
1. Польовий абрис земельної ділянки
2. Журнал лінійно-кутових спостережень та відомість обчислення координат земельної ділянки

Сторінки обробки теодолітного ходу тут виключені.

Вихідними матеріалами для звіту мають бути вже готові точки планової основи, отримані за допомогою GPS.

ІНСТРУКЦІЯ

ВІДЕОІНСТРУКЦІЯ

1. Відкрийте файл XML та нанесіть, якщо треба, на карту всі додаткові об'єкти (сусідні будівлі, ЛЕП, контури доріг тощо), які знімалися теодолітом чи тахеометром.

2. Додайте на карту станцію зйомки теодолітом, точку орієнтування теодоліта та точки зйомки об'єктів на місцевості.

За замовчуванням станції теодолітної зйомки повинні бути в шарі Точки теодолітних ходів (id10), а точки зйомки різних об'єктів (межових знаків, будівель тощо) в шарі Точки зйомочної мережі (id28).

Якщо вони є збережні в іншому файлі, то тоді їх просто треба скопіювати на карту XML. Але, коли нема, то, оскільки дані шари в обмінному файлі XML не доступні, можна зразу натиснути першу кнопку панелі  і після попередження

шар Точки теодолітних ходів автоматично буде додано на карту і вибрано для збору об'єкта. А дальше вже можна нанести станції зйомки в потрібних місцях.

Точки зйомки різних об'єктів на місцевості можна додати зразу, а можна пізніше. Якщо вони збежені в окремому файлі, то їх потрібно скопіювати на карту XML і, при необхідності, прономерувати у потрібній послідовності.

3. Запустіть скрипт кнопкою  та виберіть на карті станцію зйомки

4. Виберіть пункт орієнтування теодоліту

5.  Виділіть точки ділянки, які зняті з даної станції

Автоматично зразу будуть виділені усі точки, які є на карті в шарі Точки зйомочної мережі (id28). 

Якщо на карті не було таких точок, то вони перед тим створяться автоматично на усіх поворотних точках межі земельної ділянки. При необхідності, перед виділенням, можна додати ще такі ж точки на кутах будівель та інших об'єктах.

Якщо перед натисканням кнопки «Продовжити» виділеними були не усі точки зйомки ділянки, які є на карті, а тільки їх частина, то знову появляться діалогові вікна пунктів 3, 4 та 5. І так, поки сума точок не співпаде. При цьому для наступних станцій автоматично будуть виділені всі решта точок, які ще не були вибрані раніше. Якщо зйомка проводилася тільки з одної станції, то тоді після нажимання кнопки «Продовжити» зразу сформується результат. 

Як відбувається нумерація точок?
Точки можна прономерувати як завгодно вручну перед запуском скрипту. Але, якщо параметр Пукнт залишити порожнім, то тоді точки будуть прономеровані автоматично і послідовно, починаючи з 1 чи з цифри, яка вказана в налаштуваннях скрипту (див. нижче). Якщо на карті прономеровані тільки деякі точки, то решта будуть прономеровані автоматично так, щоб не дублювати номери вже існуючих точок.

В результаті сформуються Абрис та Журнал зйомки. Плюс разом із журналом відомість обчислення координат.

 

 

Налаштування скрипту

Друга кнопка панелі  дає можливість внести в скрипт деякі корективи. А саме:

Найперше можна вибрати вид кута по колу - лівий чи правий.

Пункти Початкові номери точок дозволяють задати формат та початкові номери точок при автоматичній нумерації. Для точок планової основи підтримуються 2 формати: просто цифра і буква з цифрою. Але буква з цифрою можлива тільки у варіанті через крапку. В іншому випадку скрипт не зможе відокремити букву від цифри, щоб потім збільшувати значення цифри по кожній точці.

Наступні три пункти дозволяють включити на карті відповідні підписи.

Якщо Ви звикли для точок планової основи, точок зйомки ділянки та інших об'єктів використовувати інші id, ніж по стандарту скрипту, то в такому разі вкажіть їх у відних пунктх налаштувань. Але потім відкрийте шаблон Абр.dmf і додайте туди вказані шари із ваказаними Вами ID. Також на карті Абр.dmf можна змінити атрибути даних об'єктів.

Оскільки скриптові функції Digitals не дають прямого доступу до галочок у деяких вікнах, то перед запуском скрипту, щоб не було не бажаної зміни розміру умовних знаків та підписів, потрібно переконатися в тому, що відповідні галочки зняті в програмі.

Для цього відкрийте будь яку карту (можна створити чистий листок), перейдіть в меню Карта - Властивості та змініть значення масштабу карти на будь-яке інше, щоб внизу появилися відповідні квадратики з характеристиками. Якщо там стоять галочки - зніміть їх.

 

Як отримати скрипт

Вартість скрипту 300 грн. Скрипт компілюється під конкретний ключ ліцензії Digitals. Вартість копії скрипту на інший ключ при одночасному чи повторному замовленні на протязі дня - 150 грн. Якщо ключ мережний, то скрипт працюватиме на усіх ПК, що під'єднані до нього.

Для отримання скрипту потрібно вислати на електронну пошту, яка вказана нижче номер ключа програми Digitals, на яку планується встановлення скрипту.

Увага! Для даного скрипту потрібна версія програми Digitals, не старіша 29.08.2018 року.

Щоб придбати скрипт собі чи отримати техпідтримку, пишіть на email: fendak@ukr.net.
Телефон для довідок: (097) 547-48-55.
Скрипт компілюється під ключ ліцензії Digitals. Його можна переглянути в меню Допомога - Про програму. Програма має бути нової версії.
Переглядів: 3155 | Додав: Микола | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 Микола • 17:29, 20.11.2021
У скрипт внесено зміни, оскільки на новій (від листопада 2021 року) версії Digitals у зв'язку із змінами в програмі, скрипт почав був давати помилку:

На версії за 27.10.2021 працює нормально.

Для оновлення скрипту пишіть на імейл.
avatar