Головна » 2016 » Квітень » 2 » Створення XML (більше не розповсюджується)
12:13
Створення XML (більше не розповсюджується)
  Див. новішу версію - Скрипт-модуль "XML" (версія 5)

Скрипт призначений для максимально автоматизованого створення обмінних файлів XML на основі кадастрової зйомки. Достатньо, щоб на карті були тільки контур ділянки, суміжники та, при наявності, будівлі. Решта шарів створюються автоматично. Послідовно запитується вся необхідна інформація для заповнення обмінника.
 
Інформація про КОАТУУ, зону, кадастровий квартал читається прямо з Публічної карти. Назва населеного пункту, місцевої ради, ПІБ місцевого голови - із довідників чи Яндекс-карт
 
 
Інструкція для встановлення, налаштування та використання
 
Розпакуйте вміст архіву (висланий поштою) у папку з програмою Digitals, перед тим закривши програму. Папку Lists слід об'єднати з уже наявною. Там додаткові файли, яких в стандарті немає.
 
Після запуску появиться нова панель інструментів.
ЇЇ можна перемістити, поставивши галочку навпроти пункту "Заголовок" через контекстне меню на будь-якій кнопці цієї панелі.
 
Приступаємо до створення обмінників.
 
1. Нанесіть контур ділянки (чи контури декількох ділянок), використовуючи шар IN4_Ділянка, також намалюйте суміжники і контури будівель. Якщо потрібно сформувати обмінники на всі ділянки, що є на карті, то просто запустіть першу кнопку. Якщо тільки на одну із ділянок (наприклад, в масиві паїв) - то перед тим виділіть її.
Відбудеться читання кадастрової інформації з Публічної карти і відповідні дані (КОАТУУ, зона, квартал) будуть внесені в ділянки, які формуються.
 
2. В діалоговому вікні, яке появилося, виберіть цільове призначення ділянки.
Скрипт перевірить площу ділянки і площу угідь, і якщо вони не співпадають, то:
  • для ОЖБ на місці, де відсутні будівлі чи інші угіддя буде створена Прибудинкова територія (35.3) чи Нерозпочате будівництво (58), якщо будівель нема зовсім.
  • для ОСГ - по всьому контуру ділянки рілля (05) чи сінокіс (11) (задається в налаштуваннях скрипту)
  • для садівництва - сад (08)
  • для індивідуальних гаражів - господарські будівлі (14)
  • для ТСГВ - аналогічно як для ОСГ.
 
Якщо вибрати пункт "більше", то далі буде запропоновано вибрати цільове призначення з усіх можливих. Але при цьому угіддя автоматично створюватися не будуть. В такому разі всі угіддя потрібно створити перед тим вручну.
 
Також є можливість задати одне з перелічених вище значень цільового призначення у налаштуваннях. Тоді всі ділянки будуть формуватися із відповідним цільовим призначенням без запиту в діалоговому вікні (зручно, коли на карті багато ділянок з одним цільовим призначенням).
 
3. Відбудеться перевірка, чи заповнені всі суміжники. Тобто, їх можна заповнювати, як звичайним методом на початку створення, так і зараз. По кожному незаповненому суміжнику буде виведено діалогове вікно заповнення.
Для точного розпізнання програмою юридичних і фізичних суміжників, юридичні бажано починати словом "землі" (н-д, землі ТзОВ "Калина"). Для фізичних суміжників послідовність ПІБ можна писати скорочено в різних формах.
 
4. Вибираємо тип особи набувача права
Пункт "для усіх ділянок" означає, що всі наступні ділянки (якщо їх на карті багато) будуть заповненні аналогічно, а дане діалогове вікно по наступних ділянках виводитися не буде.
 
5. Вводимо ПІБ власника та адресу ділянки
Назва населеного пункту заповниться автоматично по спеціальному довіднику чи з Яндекс-карт. При наявності заповняться вулиця та номер будинку.  В даному вікні можна перевірити та відредагувати автоматично заповнену інформацію.
 
Якщо по ділянці більше, як один співвласник, то слід вказати частку по даному співвласнику (1/2,2/3 тощо). Тоді наступним діалоговим вікном буде запропоновано ввести ПІБ наступного співвласника і його частку. Частки сумуються і коли досягають цифри 1, то дане діалогове вікно зникає.
 
6. Наступне діалогове вікно пропонує зберегти кожну ділянку. По-замовчуванню шлях для збереження той, де збережений файл DMF, з якого формується ділянка.
В процесі збереження візуально пробігаємося поглядом, чи все добре вийшло по невеличкому звіті по кожній ділянці.
Якщо все добре, натискаємо кнопку "Продовжити". Якщо щось не так (наприклад, зробили помилку в прізвищі), можемо відредагувати, перейшовши на вкладку з IN4 і потім натиснути "Продовжити".
 
7.Обмінники створені.
Наступною кнопкою для повної готовності файлу XML ще залишилося добавити в XML адресу проживання/реєстрації, підставу набуття права та тип технічної документації. При цьому, даний файл до обробки наступною кнопкою буде в назві після кадастрового номера містити дефіс(-) (наприклад, 4621288200010010000-.xml), для того, щоб знати, що він ще не до кінця заповнений.
 
Кнопка 2
 
Призначена для заповнення та редагування паспортних даних, адреси проживання (реєстрації) та підстави набуття права (параметр id7000520)
 
1. В діалоговому вікні, яке появилося, вводимо адресу проживання (реєстрації)
Якщо адреса проживання ще порожня, а адреса ділянки вже введена раніше, то сюди автоматично підтягується адреса ділянки для подальшого редагування, оскільки вони часто співпадають і це пришвидшує процес заповнення.
 
2. Вводимо паспортні дані та підставу набуття права. 
Для юридичних власників/користувачів діалогові вікна мають інший відповідний вигляд.
 
Якщо ділянка містить кілька співвласників, то дані діалогові вікна з'являються по кожному з них (вже без запиту підстави набуття права)
 
В пункті "Орган, який прийняв рішення" по-замовчуванню пропонується назва місцевої ради (визначається по КОАТУУ).
 
3.Вибираємо тип технічної документації
 
4.Готово.
 
Якщо в програмі після даного XML відкрито ще кілька обмінників, то виводиться діалог, чи заповнити адресу проживання/реєстрації, паспортні дані, підставу набуття права та тип техдокументації по наступних обмінниках аналогічно тільки що заповненому, щоб не заповнювати заново ту ж інформацію по інших ділянках землевласника/землекористувача.
 
Кнопка 3 - призначена для заповнення, при необхідності, інформації про державний акт.
ПІБ голови місцевої ради та начальника ДЗА підтягуються з уже наявних в XML. Автоматично заповнюються всі дані про особу, яка отримала ДА.
 
Кнопка 4 -  для заповнення інформації про обмеження у використанні. Заповнення обмежень відбувається за допомогою спеціальних довідників з нормативними актами і послідовно запитується вся потрібна інформація (код, зміст обмеження, підстава, термін).
 
Кнопка 5 - призначена для створення оренди по шаблонах. Перший раз необхідно ввести всю інформацію про орендаря вручну, наступного разу буде запропоновано вибрати шаблон, який був раніше збережений.
 
Кнопка 6 - Налаштування скрипту
Після запуску появиться таке діалогове вікно:
 
В скрипті є можливість читати інформацію для обмінника, як із Публічної кадастрової карти, так і з власної індексної кадастрової карти.
Для читання інформації з Публічної карти на комп'ютері повинен бути підключений інтернет і версія програми має бути від 18.02.2016 року. Раніше ця функція не підтримувалася.
 
Починати всі всі об'єкти з верхньої лівої точки - перетворює ділянку та інші шари так, щоб вони починалися з лівої верхньої точки. Тоді получається правильний опис суміжників.
 
Видаляти форму власності - деякі реєстратори вимагають, щоб у обміннику не було взагалі інформації про форму власності (навіть щоб не було таких тегів), бо вони самі її потім присвоюють. Опція для таких випадків.
 
Угіддя для ОСГ та для ТСГВ - це шар, в якому будуть створюватися угіддя для кожного з цільових призначень (ОСГ - особисте селянське господарство, ТСГВ - товарне сільськогосподарське виробництво).
 
Начальний ДЗА буде підтягуватися в XML.
 
Далі можна відкрити налаштування за замовчуванням:
Перелік сторінок для проекту та технічки - це набір сторінок, які входитимуть в документацію. Розшифрування цих кодів дивіться в файлі - Digitals\XMLCheck\Lists\DocumentList.txt
Даний перелік стосується тільки кнопки №2, яка завершує формування обмінного файлу.
Суміжники - значення, яке буде виводитися для заповнення за замовчуванням кожного разу, як буде знайдено не заповнений суміжник.
Землевласник - значення, яке буде виводитися для заповнення за замовчуванням для землевласника.
Ким виданий паспорт - аналогічно попереднім пунктам.
Два наступні пункти зараз вже не актуальні, бо виконавець в IN4 вже нікому не потрібен. По скрипту виконавець в XML підтягується за іншою методикою.
Важливий пункт - Цільове призначення. Важливий тому, що його неправильне заповнення призводить до неправильної роботи скрипту.
Тут можна ввести значення, яке буде мати цільове призначення всіх ділянок. Це зручно, коли багато ділянок з одним цільовим призначенням. І тоді діалог цільового призначення по кожній ділянці вже не виводиться. Але тут можна ввести тільки строго ті значення, які є в стандартному діалозі типових цільових призначень, і все з малої букви ідентично:
  • для ОЖБ
  • для ОСГ
  • для садівництва
  • для гаражного будівництва
  • для ТСГВ
Дата складання документації - якщо поточна дата не підходить, тоді тут можна поставити свою у форматі число.місяць.рік.
Орган, що зареєстрував документацію заповнювати не обов'язково
 
 
Додатково для роботи скрипту потрібно відредагувати два файли:
- Список населених пунктів регіону, в якому Ви працюєте* (файл SpNasPunktiv.txt в папці Lists), який має такий вигляд:
462128330001001 - с.Доброгостів
462128330002001 - с.Бистрий
(*можна не редагувати, якщо є хороші Яндекс-карти в регіоні)
- Список голів місцевих рад (файл SpGol2.txt в папці Lists)
 
Для заповнення файлу XML реквізитами Вашої землевпорядної організації чи ФОП потрібно помістити обмінник з Вашими реквізитами у папку Digitals\ScriptCreateXML\Rekvizyty . Якщо помістити туди більше одного обмінника з різними реквізитами, то в процесі створення буде виводитися діалогове вікно з можливістю вибору того чи іншого реквізиту. Обмінники в папці для зручності при виборі можна перейменувати.

Додатково в налаштуваннях програми Digitals слід зняти галочку навпроти опції "Перевіряти при збереженні"

Це потрібно для того, щоб перевірка не включалася і не заважала роботі скрипту, який зберігає файл в процесі. Перевіряти слід по завершенню створення обмінника командою меню "Файл - Перевірити XML"
 
 
Важливо!
Ділянку слід створювати на основі звичайного файлу Normal. Тобто, на карті повинні бути доступні шари 05 Рілля, 35.1 Капітальна тощо. Якщо створювати ділянку відразу на основі XMLNormal - то скрипт не працюватиме. Угіддя треба створювати за класифікацією 6-зем, як колись в IN4, а скрипт потім сам автоматично переведе їх в нову класифікацію (згідно КВЗУ).   
 
Програма Digitals повинна мати стандартні файли Normal. Коли файли Normal та XMLNormal сильно редаговані (змінені id типових параметрів та шарів) тоді я не даю гарантії, що скрипт працюватиме правильно. В такому випадку доведеться замінити їх на стандартні.

Перед запуском скрипту ділянка вже повинна лежати там, де вона насправді є. Інакше фунція, яка читає з Публічної карти КОАТУУ не зможе прочитати його і виникне така помилка:

Це означає, що або ділянка знаходиться за межами України (за межами Карадстрової карти), або, що немає доступу до Інтернету. Зокрема, був виявлений випадок, коли антивірус Аваст блокував доступ Digitals до інтернету. Версія Digitals має бути від 18.02.2016 року. Для підтягування інформації з Яндекс-карт версія Digitals має бути від 06.05.2016 року.

Якщо ж ви в режимі офлайн, але потрібно створювати ділянки, тоді можна відключити в налаштуваннях Читати КОАТУУ з кадастрової карти та Читати адресу ділянки з Яндекс карт:

В такому випадку КОАТУУ доведеться вводити вручну.

Можливий, також, варіант завжди працювати офлайн. Для цього треба відредагувати карту ІКК, яка появиться в папці Digitals. Нанести туди зони та квартали регіону, в якому ви працюєте та відповідно їх заповнити.

   В скрипті наявні пріоритети заповнення адреси ділянки та назви землевласника:
  1. Якщо інформація про власника та адресу ділянки вже наявна в створеній ділянці (була заповнена раніше), то вона залишається, як головна, всі інші джерела (Публічна карта, Яндекс-карти, довідники) ігноруються.
  2. Якщо такої інформації нема, тоді назва нас.пункту читається по КОАТУУ із Публічної карти і визначається за допомогою довідника (чи власної ІКК).
  3. Якщо в довіднику не знайдено інформації про назву населеного пункту, тоді вона читається із Яндекс-карт. Додатково читаються вулиця та номер будинку.
  4. Вся сформована першими пунктами інформація пропонується по-замовчуванню для подальшого введення у діалоговому вікні адреси ділянки.
Щоб придбати скрипт собі чи отримати техпідтримку, пишіть на email: fendak@ukr.net.
Телефон для довідок: (097) 547-48-55.
Скрипт компілюється під ключ ліцензії Digitals. Його можна переглянути в меню Допомога - Про програму. Програма має бути нової версії.
Категорія: Скрипти | Переглядів: 9707 | Додав: Микола | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 33
avatar
32 malarcukivanka • 15:55, 02.09.2021
Доброго Дня! При формування XML вибиває помилка: Line 112: $Control=@Text[1]
Incorrect Tex.Lineindex-1.
avatar
0
33 Микола • 20:32, 02.09.2021
Добрий вечір!
Перевірте, чи є у вас файл \Lists\scrXML\Dialoh.txt. Якщо нема, то створіть його та поставте цифру "14" і збережіть.
avatar
31 Sien • 12:05, 08.08.2019
Доброго дня.
Як придбати?
avatar
29 lvika95 • 13:20, 01.06.2018
Доброго Дня! При формування XML вибиває помилка: Line 625: $NT3=@Text[13]. 
Incorrect Tex.Lineindex-1.
avatar
0
25 Микола • 22:50, 07.03.2018
Оновлено до версії 4.0
- Виправлено помилку, коли інколи замість складного полігону між окремими угіддями давало петлю.
- Якщо ділянка для садівництва і є будівля, то вона автоматично вирізається з контура саду.
- Додано можливість заповнювати додаткову інформацію в суміжниках вигляду "від А до Б землі..." (включається у кнопці налаштувань).
- Код категорії землекористування та код угіддя для гаражного будівництва тепер 34 та 35.1 відповідно.
- Кадастровий номер угіддя тепер заповнюється у форматі 4600000000:00:000-n
- При автоматичному визначенні населеного пункту по КОАТУУ за файлом-довідником Digitals\Lists\SpNasPunktiv.txt тепер в даному файлі можливе заповненя тільки самого КОАТУУ (без зони і кварталу) чи КОАТУУ та зону (без кварталу). Скрипт автоматично визначатиме скільки у вашому файлі цифр по першому рядку довідника і обрізатиме пошуковий запит до заданого числа. Тобто, файл-довідник тепер може мати такий вигляд:
462128080001 с.Бистриця
462128080002 с.Ортиничі
462128080003 с.Биків
462128080004 Бистрицька сільська рада

або
262088400000 Зеленська сільська рада
262088400101 с.Зелене
262088400202 с.Беркут
262088400303 с.Топільче

чи для деяких регіонів, навіть, такий:
2620884000 Зеленська сільська рада
2620884001 с.Зелене
2620884002 с.Беркут
2620884003 с.Топільче

Інформацію можна взяти з файлу Digitals\Lists\DS.txt
avatar
26 Анонімно • 16:18, 28.05.2018
Добрий день. Вибачте, що запитання не по темі, але можливо Ви зможите мені допомогти. При здачі файла XML на реєстрацію ділянки, реєстратор дає відмову про накладку 0.004 % площа ділянки 0.1000 га. Підскажіть, де можна знайти статтю про допустимі накладки.
avatar
0
27 Микола • 19:09, 28.05.2018
допустима накладка в НКС 1-2 мм, не більше. Інакше буде помилка перетину ділянок.
Про це, мабуть, ніде не написано, це просто така технологія самої програми. В Інструкції НКС написано, що у випадку накладок реєстратор може ділянку внести в НКС, але повідомити власника ділянки на яку відбувається накладка про це. Та реєстратори так рідко роблять, бо це для них зайві клопоти, простіше дати відмову. І доводиться постійно брати сусідню ділянку з НКС і стикувати межі до неї, бо зрозуміло, що при обмірах точності в 1-2 мм не досягнути.
avatar
28 Анонімно • 10:03, 29.05.2018
У нас реєстраторка  з накладкою  1 мм не приймає, каже що накладка. Щиро дякую Вам.
avatar
23 Анонімно • 18:44, 11.02.2018
Добрий день! Чи є в Диджиталс можливість конвертації файлів xml в shape?
avatar
0
24 Микола • 21:41, 11.02.2018
Відкривши XML, просто збережіть його через меню Файл - Зберегти як - ArcGIS Shapefile(*.shp).
В результаті буде створено папку з файлами даного формату по кожному з шарів XML.
Налаштування даного формату можна зробити в меню Сервіс-Налаштування-закладка Запис-група опцій ArcGIS Shape.
avatar
21 Kernel • 09:55, 18.01.2018
ЛЕМ
avatar
0
22 Микола • 13:36, 18.01.2018
Для автоматичного вирізання вкраплених контурів і заповнення назви суміжника є інший скрипт - Скрипт для створення охоронних зон. А тут треба вручну нанести вкраплений контур під опорою ЛЕП перед формуванням або вже після, у сформованому xml
avatar
19 Kernel • 17:35, 17.01.2018
А якщо в ділянці один або декілька сторонніх землекористувачів? Буде його вирізати і показувати суміжника
avatar
0
20 Микола • 18:19, 17.01.2018
перефразуйте, бо щось не зрозумів вас
що таке "сторонній землекористувач"?
avatar
17 Дан • 14:54, 31.10.2017
доброго дня хочу спитати чи ще не зробили автоматичне заповнення програмою рядка додаткова інформація про суміжника ( в формі: від А до Б земельна ділянка Іванова І.І.) дякую.
avatar
0
18 Микола • 21:05, 31.10.2017
Доброго дня. Так, зробив. Зверніться на ел.пошту за оновленням скрипту.
avatar
15 denysbdv • 14:22, 11.09.2017
Доброго Дня! При формування XML вибиває помилка: Line 625: $NT3=@Text[13].
Incorrect Tex.Lineindex-1.
avatar
0
16 Микола • 20:33, 11.09.2017
відповів на ел.пошту
avatar
0
30 Микола • 14:50, 01.06.2018
зверніться на пошту, з якої отримали скрипт, вишлю оновлення
avatar
13 shvedim • 10:30, 03.05.2017
добрий день, яка ціна скрипту?
avatar
0
14 Микола • 20:00, 03.05.2017
в кінці опису скрипту написана ціна - 450 грн
avatar
11 sedoybuyan • 08:38, 11.04.2017
Як оновити?
avatar
0
12 Микола • 21:20, 11.04.2017
напишіть мені на ел.пошту з тої пошти, на яку я висилав скрипт з поміткою "Оновлення скрипту для створення XML"
avatar
0
10 Микола • 22:29, 10.04.2017
Оновлено до версії 3.09
- Виправлена помилка, коли не створювало прибудинкову територію та інші угіддя, які в оригіналі мали форму складних полігонів. Вдосконалено формування складних полігонів.
- Для кнопки заповнення обмежень добавлено нові класифікатори та законодавчі акти обмежень.
- Добавлені попередження у випадку відсутності обов'язкових шарів.
avatar
8 sedoybuyan • 17:57, 04.04.2017
де відео можна гляути як воно робить
avatar
avatar
6 shulalex • 11:37, 23.12.2016
list index out of bounds (6)
avatar
0
7 Микола • 20:50, 23.12.2016
читайте відповідь на своїй ел. пошті
avatar
5 shulalex • 11:12, 23.12.2016
не працює формування хмл та ін4
ошибка скрипта в scr Створення xml[0]
avatar
0
4 Микола • 19:33, 01.12.2016
Оновлено до версії 3.08
-добавлено кнопку налаштувань
-складні угіддя тепер створюються відразу як складні полігони (раніше вони створювалися як петлі, і потім перетворювалися в складні полігони. Через це, інколи, неправильно формувалася прибудинкова територія, якщо на ділянці було багато будівель)
avatar
0
3 Микола • 17:39, 17.10.2016
Оновлено до версії 3.07
- додано можливість видаляти взагалі форму власності (разом з тегами)
- виправлено помилку, коли на ділянці вже були створені повністю всі угіддя і, інколи, скрипт міг їх ще раз дублювати, оскільки він перевіряв, чи покрита ділянка повністю угіддями по площі ділянки та сумі вже наявних угідь. І, коли (через округлення) ці площі різнилася на 0,0001, то скрипт розумів, що ділянка не повністю покрита. І створював довкола будівель ще одну прибудинкову територію чи ще одну ріллю, сад тощо. Тепер це виправлено шляхом задання допустимої різниці в 0,0003.
- в константу винесене значення по замовчуванню для рядка у вікні заповнення Ким виданий паспорт
- добавлено перевірку версії програми і якщо вона старіша ніж потрібно - попередження про необхідність відключити в налаштуваннях ту чи іншу нову функцію.
avatar
0
2 Микола • 13:34, 04.09.2016
Оновлено до версії 3.06
- додано автоматичну нумерацію кадастрових номерів ділянок при збереженні (0001/0002 і т.д.), коли на карті багато ділянок;
- додано можливість вказати цільове призначення усіх ділянок в константі, щоб не вказувати в діалоговому вікні по кожній ділянці, коли ділянок на карті дуже багато.
- додано автоматичне заповнення адреси проживання, підстави набуття права, паспортних даних та типу документації по наступних відкритих ділянках аналогічно заповненій перед тим (запитує в кінці заповнення першої ділянки).
- константи тепер вказуються в файлі Digitals\ScriptCreateXML\Константи.txt
- виправлено помилку, коли при відключеному створенні IN4, не виводило діалог про заміну вже наявного файлу XML.
- вдосконалено текстові написи в діалогових вікнах.
avatar
0
1 Микола • 21:49, 21.08.2016
Оновлено до версії 3.05
- кнопка XMLPLUS тепер не тільки додає, а й редагує вже наявну інформацію про власника: прописку, підставу набуття та паспортні дані;
- внесено зміни у зв'язку із видаленням розробниками тегу КОАТУУ;
- коли створення IN4 відключено, то він уже ніде не фігурує в діалогових вікнах при збереженні;
- додано видалення старого (створеного першою кнопкою) файлу;
- діалог, чи формувати ділянку тільки по виділеному контурі тепер не з'являється, якщо id виділеного контура не 20000;
- вдосконалено текстові написи в діалогових вікнах.
avatar