Головна » 2014 » Грудень » 8 » Про програмне забезпечення Digitals
22:44
Про програмне забезпечення Digitals

Digitals - землевпорядкування, геодезія і картографія в єдиному програмному продукті
Створений багато років тому, як пакет для цифрової картографії, Digitals вже більше десяти років активно використовується в землеустрої. Його масове застосування почалося в епоху розділу колгоспних земель на паї в кінці 90-х років. З тієї пори програма активно розвивалася і доповнювалася новими можливостями, перетворившись в підсумку в повноцінну землевпорядну ГІС. Потужне картографічне ядро, що дозволяє використовувати в одній карті тисячі растрових зображень і сотні тисяч векторних об'єктів в умовних знаках. Підтримка повного технологічного ланцюжка від обробки геодезичних вимірювань до роздруківки техдокументації. Запис і читання файлів у форматах популярних ГІС. Невимогливість до ресурсів і простота в освоєнні. Кваліфікована підтримка розробників. Ось основні чинники, що забезпечили поширення програми в Україні та за її межами. Кілька тисяч організацій, від невеликих геодезичних фірм до обласних центрів ДЗК, інститутів землеустрою та аерогеодезичних підприємств обрали програму своїм робочим інструментом.
Перша версія Digitals з'явилася в 1992 році і призначалася для дигіталізації цифрових карт з паперових оригіналів за допомогою дігітайзера. Звідси пішла назва програми. Програма також застосовувалася для стереоскладання карт по аерофотознімкам на аналітичних стереоплотерах "Стереоанаграф" і Leica "SD2000" (спільно з Цниигаик, Росія) In4 - це просто Формувати кадастровий обмінний файл з готових даних можуть багато програм. А от створити його «з нуля» за даними польових геодезичних вимірювань або результатами аерокосмічної зйомки, можна тільки в Digitals. Причому для цього не потрібно додаткових сторонніх програм.
Давайте розглянемо процес формування обмінного файлу в Digitals. Припустимо, геодезист виконав вимір поворотних точок ділянки та розташованих на ній будівель. Потім, завантажений з електронного тахеометра файл вимірювань, надходить в програмний модуль Geodesy, в якому виконується зрівнювання ходу. В результаті зрівнювання ми отримаємо набір координованих пікетних точок, за якими потрібно побудувати контури. Збір об'єктів в Digitals це нескладна процедура, доступна навіть початківцю. Досить вибрати зі списку необхідний шар (угіддя, ділянка, квартал, суміжник) і зібрати контур, вказуючи готові пікетні точки. Вирізування всіх вкраплених угідь за допомогою «петель», як цього вимагає стандарт In4, виконується автоматично однією командою. Створена ділянка з угіддями, кварталом і суміжниками представляється у вигляді ієрархічного списку. Деревовидний список дозволяє проконтролювати геометричну правильність і вкладеність об'єктів, а також баланс площ. У випадку, якщо сума площ внутрішніх об'єктів не співпаде з площею зовнішнього, це буде відображено спеціальним значком.
Використання готових пікетів це лише один із способів формування метричної частини. Додаткові функції зарубок дозволяють додавати точку за промірами, відкладати відстань уздовж створу або по заданому напрямку, будувати перпендикуляри, ділити і об'єднувати полігони, а також багато іншого.
Після створення метричної частини необхідно заповнити семантичні дані: код КОАТУУ, паспортні дані власника, реквізити техдокументації і т.д. Завдяки гнучкій системі шаблонів, що налаштовуються, багато значень автоматично розраховуються за допомогою формул або заповнюються заздалегідь заданими значеннями. Дані для групи ділянок також можна вставляти з таблиць і текстових файлів.
Коли всі дані внесені, виконується команда збереження в формат In4. Створений обмінний файл при збереженні автоматично перевіряється і, за наявності помилок, відкривається вікно модуля перевірки обмінних файлів. Програма перевіряє не тільки баланс площ і правильність заповнення кожного дескриптора, але також їх взаємну відповідність. Така перевірка дозволяє знизити ймовірність повернення обмінного файлу, який здається в центр ДЗК.


Незважаючи на те, що є єдині правила заповнення файлів, існують різні додаткові вимоги в різних регіонах. Тому модуль перевірки зроблений повністю настроюється. Всі правила описані в так званому сценарії перевірки - текстовому файлі, який може редагуватися користувачем. Такий сценарій формально описує необхідні вимоги до обмінного файлу, будучи єдиним шаблоном для центрів ДЗК та землевпорядних підприємств. Ви все ще ведете журнал?
Програма Geodesy, що входить в пакет Digitals, виконує обробку даних електронних тахеометрів. Вона підтримує більшість популярних приладів. При появі на ринку нових моделей, їх підтримка оперативно додається. При цьому залишається можливість вводити вимірювання вручну, однак використання електронних тахеометрів значно прискорює процес. Після виконання вимірювань, прилад підключається до комп'ютера для зчитування з нього даних. Отриманий файл відкривається програмою Geodesy і при цьому перевіряється на наявність грубих помилок.
Далі вводяться координати опорних точок і виконується зрівнювання вимірів. В результаті ми отримаємо координати всіх пікетних точок і протокол зрівнювання ходу.

При ручному введенні вимірювань слід скористатися закладками Теодолит для опису ходів і Тахеометр для введення вимірювань пікетних точок. Координати точок розраховуються автоматично в процесі введення і відображаються на графічній схемі. Крім лінійно-кутових мереж, програма дозволяє працювати з нівелірними мережами і вирішувати прямі і зворотні геодезичні зарубки. При використанні модуля зрівнювання можна обробляти геодезичні мережі будь-якої складності. Це може бути і тріангуляція і трилатерація, системи полігонометричних ходів.
Розраховані пікетні точки передаються в графічний редактор Digitals, де виконується подальша обробка.
Земля в ілюмінаторі Компанія Keyhole, пізніше поглинута Google, здійснила революцію, розробивши технологію глобального доступу до космічних знімках через Інтернет. Google, у свою чергу, зробила цю технологію доступною, надавши безкоштовний сервіс перегляду карт і знімків - Google Maps. Потім у гру включилася Microsoft з аналогічним сервісом Virtual Earth. Ера Інтернет картографії почалася.
Digitals дозволяє завантажувати знімки, з згаданих сервісів, безпосередньо у відкриту карту, накладаючи щойно створений обмінний файл на зображення земної поверхні. Знімки при цьому на льоту трансформуються в задану систему координат і вставляються в карту у вигляді растрової підкладки із збереженням їх геодезичної прив'язки. Обидва сервіси використовують переважно дані з супутника QuickBird має максимальний дозвіл 60 см. Однак точність їх прив'язки значно нижче і зазвичай не перевищує кількох метрів. Причиною цього є використання загальносвітової моделі рельєфу низького дозволу, точність якої обмежена. Однак ці помилки зазвичай систематичні і найчастіше піддаються істотному виправленню.

Для підвищення точності прив'язки знімків в Digitals служить спеціальний інструмент дозволяє поєднати файли зображення з вашою карткою, упізнавши наявні на ній контуру.
Всі знімки записуються в спеціальну папку і можуть потім використовуватися повторно без підключення до Інтернету. Створивши спільну мережеву папку на сервері підприємства можна організувати єдине сховище завантажених знімків. Це дозволить заощадити трафік і прискорить завантаження - раніше завантажені знімки будуть миттєво вставлятися в карту.
Під крилом літака У 1995 році в НПП "Геосистема", на базі Digitals була розроблена цифрова фотограмметрична станція "Дельта", яка прийшла на зміну аналітичним стереоплотерам "Стереоанаграф", дозволяючи на комп'ютері Pentium-100 працювати зі стереопарою цифрових знімків високого дозволу (з розміром пікселя 10 мкм).
Точність визначення координат за космічними знімками, за найоптимістичнішими прогнозами, не перевищує одного метра. Тому їх можна використовувати лише для загального контролю місця розташування ділянок та як підкладку для індексного-кадастрових карт. Однак, замовивши аерофотозйомку і використовуючи метод стереоскопічних вимірів можна визначати координати з точністю 10 см, скоротивши обсяг польових робіт до мінімуму.
Digitals справляється і з цим завданням. Адже він спочатку був розроблений саме для створення карт фотограмметричних методом. Оснащений додатковим модулем для стереообработкі, пакет перетворюється в цифрову фотограмметричну станцію «Дельта» забезпечує повний цикл обробки аерофотозйомки. Для стереонаблюденій застосовують спеціальний 3D-монітор або звичайний монітор зі стереоскопом. Для цілей демонстрації підійде анагліфічні режим, який можна використовувати на будь-якому моніторі при наявності очок з червоним і зеленим світлофільтрами.
Програмне забезпечення Delta / Digitals дозволяє обробляти знімки всіх відомих аерос'емочних камер, як аналогових, так і цифрових, створюючи цифрові карти, мозаїчні ортофотоплани та цифрові моделі рельєфу.
У кожній справі головне - звіт Як не прагне сучасне суспільство повністю перейти на електронний документообіг, але результат роботи геодезиста і землевпорядника, як правило, повинен бути представлений на папері та скріплений відповідними печатками і підписами. У Digitals для роздруківки звітної документації, застосовується модуль Reports. Це потужна програма, заснована на ядрі Fast Report 4, однак її використання є дуже простим. Потрібно лише виділити в редакторі Digitals ділянку, викликати меню «Генератор звітів» і вибрати в списку потрібний документ для друку. Програма сама подбає про те, щоб всі необхідні дані автоматично перенеслися з описів ділянок, кварталів та угідь в створюваний документ. Документом може бути каталог координат, експлікація, реєстраційна картка або пояснювальна записка. Документ зазвичай не вимагає редагування і відразу готовий до друку або експорту.

Шаблони документів в Reports повністю настроюються і можуть редагуватися. Всі шаблони використовують єдину базу даних найменувань, адрес і інших реквізитів різних стверджують організацій. Вам достатньо один раз внести туди дані для тих населених пунктів, районів і областей, в яких ви працюєте. При формуванні технічної документації на земельну ділянку програма автоматично вибере і підставить потрібні реквізити в залежності від КОАТУУ його місцезнаходження.
Крім стандартних шаблонів, наявних в поставці програми, також можна створювати свої власні. Припустимо, вам часто доводиться готувати до друку однотипні документи, що нерідко зустрічається у землевпорядній практиці. Ось тут приходить на допомогу модуль Reports. Вбудованими засобами редагування створюється шаблон майбутнього документа. Додаються підписи, таблиці, зображення. У місцях, де потрібно вставити дані з обмінного файлу записуються формули. Найпростіша формула просто підставить, наприклад, значення дескриптора NM з обмінного файлу. Більш складні формули виконують відмінювання за відмінками, маніпуляції з рядками, розрахунок математичних виразів і т.д. Крім того, для складної обробки можна написати власну підпрограму. Якщо ж програмування і формули вас лякають, а потрібного шаблону немає в списку, ви завжди можете звернутися до розробників, надіславши їм зразок необхідного документа.
Всьому своє місце Системи координат і картографічні проекції одна з найскладніших тем у картографії та геодезії. Проблема стала особливо актуальною з повсюдним поширенням супутникових геодезичних вимірювань і з зростанням вимог до точності визначення координат.
Digitals забезпечує математично строгий перерахунок між усіма популярними системами координат. Можливий перерахунок з СК42 в СК63 і назад в різних зонах, з СК63 в широту / довготу, із широти / довготи в UTM і т.д. Можливий перерахунок у будь-яку місцеву систему координат з відомими параметрами. Всі описи систем координат, включаючи параметри еліпсоїда, коефіцієнти Хельмерта та ін., Зберігаються в настроювальному файлі, дозволяючи додавати і використовувати будь-які інші системи.
Можливий як явний перерахунок координат, так і перерахунок координат на льоту, для поєднання карти в одній системі з космічними знімками або сканованими картами в іншій. Це дозволяє поєднувати різнорідні джерела і виконувати оцифровку об'єктів в необхідної системі координат, незалежно від того, в якій системі була виконана прив'язка растру.
Третій вимір У 1996 році розвиток DOS-версії Digitals було припинено і почалася розробка Windows версії Delta / Digitals для створення цифрових карт фотограмметричних методом. Перша Windows версія Digitals вийшла в 1997 році.
Ми звикли бачити плоскі карти, як на папері, так і на екрані комп'ютера. Такі карти несуть достатньо інформації для цілей землеустрою, проте мало придатні для інженерних цілей, екологічного моніторингу, водного господарства, гірничої справи та багатьох інших застосувань. Традиційно рельєф виражають у вигляді горизонталей, однак набагато наочніше він може бути представлений у вигляді тривимірної моделі.
Карти в Digitals, завжди є тривимірними, в тому сенсі, що кожна точка містить значення висоти. Щоб побачити карту в обсязі досить включити відповідний вигляд. Модель рельєфу може бути представлена у вигляді регулярної сітки або суцільний поверхні. На поверхню можна накласти зображення місцевості. Це дозволяє виявити помилки в моделі рельєфу і уявити, як дана місцевість виглядає в реальності.

Програма також дозволяє за результатами аерофотозйомки створювати фотореалістичні тривимірні моделі кар'єрів, будівель і міст.
Коли карти стають великими У 1998 році випустили першу версію Digitals для землеустрою. Були додані функції розпаювання за площею і за вартістю (з урахуванням бонитетов агрогруп), а також роздруківки державних актів за допомогою шаблонів.
Основною функцією географічної інформаційної системи, є зберігання і обробка значних обсягів геометричної і атрибутивної інформації. Ця інформація може накопичуватися як у звичайних файлах, так і в спеціалізованих сховищах - SQL базах даних. Якщо необхідна паралельна колективна робота декількох користувачів над однією картою, тоді база даних це єдино вірний вибір.
Digitals дозволяє зберігати карти і у файлах і на серверах баз даних. Підтримуються дві відомі СУБД: Microsoft SQL (комерційна) і PostgreSQL (безкоштовна). Для PostgreSQL існує розширення PostGIS, що містить функції для роботи з просторовими даними і сумісне зі стандартом OpenGIS. Це важлива особливість, завдяки якій Digitals записує координати об'єктів та іншу інформацію в стандартному форматі. А значить, працювати з нею зможе будь-яка клієнтська програма, що підтримує стандарт OpenGIS.
Для користувача, робота з SQL-версією карти майже нічим не відрізняється від роботи зі звичайною картою. Однак адміністратор може централізовано на рівні сервера обмежити доступ до даних на основі прав користувачів. Припустимо, є база даних по земельних ділянках на всю область. Виконавці мають право лише додавати об'єкти, але не можуть видаляти або змінювати їх. Крім того, виконавець не зможе додати ділянку в базу, якщо він знаходиться в іншому районі, або перетинається з іншими ділянками.
Це схема роботи обласного центру ДЗК. Безліч користувачів працюють з однією картою, але в силу заданих обмежень не можуть випадково або навмисно пошкодити дані. Сервер бази даних стежить за їх цілісністю, а також захищає дані від пошкодження при раптових відключеннях харчування та інших збоях.
Раніше карти були паперовими Спадщина минулого - це архіви старих карт і планів, які потрібно ввести в комп'ютер для їх використання. На початковому етапі достатньо їх відсканувати. Проте використання сканованих (растрових) карт не завжди зручно, оскільки вони займають багато місця і їх практично неможливо редагувати. Тому, для повноцінного використання необхідно перевести карту в векторну форму, оцифрував усі її контуру. Однак ручний збір контурів на насиченою карті або плані може зайняти невиправдано багато часу. Для прискорення масової оцифровки паперових карт, був створений спеціальний модуль Topotracer. Topotracer це проста в освоєнні програма, що виконує напівавтоматичну векторизацію сканованих карт і планів. Наприклад, для збору горизонталі необхідно вказати лише початкову точку і напрямок, а програма автоматично оцифрує її до розриву або перетину з іншим об'єктом. Потім потрібно вказати програмі наступне напрямок векторизації та трасування горизонталі продовжиться.
Модуль дозволяє векторизовать горизонталі, точкові контуру рослинності і грунтів, розпізнає положення пікетів і підписів до них. Програму можна використовувати не тільки для топографічних карт, але також для векторизації різних схем і планів.
Якщо векторизовать не виходить Часом навіть автоматична векторизація займає надто багато часу і тоді скановані паперові карти доводиться використовувати у вихідному растровом вигляді. Те ж саме відноситься і до ортофотопланів.
Для Digitals це не є проблемою, оскільки програма спочатку створювалася для роботи не тільки з векторними картами, але й зі значними масивами растрових зображень. Програма дозволяє виконувати трансформування та зшивку растрів, а також вставку в карту великої кількості карт та ортофотопланів завантажуються на льоту з зовнішніх файлів.
Растрове зображення складається з безлічі точок - пікселів. Найбільш популярними форматами зберігання растрів є TIFF і JPG. У Digitals активно використовується найбільш прогресивна різновид формату TIFF - блоковий TIFF (TIFF Tiled). Що він собою являє? Уявіть собі підлогу, покритий кахельною плиткою. Кожна плитка містить фрагмент великого зображення. В TIFF Tiled зображення зберігається поблочно у вигляді окремих фрагментів. Це значно прискорює виведення на екран, дозволяючи вибірково завантажувати з диска тільки ті фрагменти, які потрібні в даний момент. Крім того, цей формат дозволяє використовувати JPEG і ZIP стиск. При цьому кожен блок стискається окремо і його можна розпакувати і вивести на екран, не витрачаючи час на розпакування всього файлу. Програма підтримує специфікацію GeoTIFF, дозволяючи зберігати дані про геодезичної прив'язці карти або ортофотоплану безпосередньо в заголовку реєстрового файлу.
Також для прискорення виведення використовується піраміда масштабів. Піраміда масштабів - це набір заздалегідь створених зменшених копій вихідного зображення, в якому кожна наступна копія в два рази менше попередньої. Зменшені зображення знаходяться в одному файлі з вихідним зображенням і можуть бути видалені в будь-який момент для економії дискового простору. При наявності піраміди, програмі не потрібно щоразу сканувати велику вихідне зображення, коли потрібно показати його в зменшеному масштабі. Досить завантажити готову копію потрібного масштабу. Таким чином, візуалізація і масштабування зображень значно прискорюється за рахунок завантаження багаторазово меншого обсягу даних.
Все вищесказане не означає, що ви не зможете використовувати зображення в інших форматах. Програма також підтримує BMP, JPEG і класичний TIFF. Однак для прискорення обробки рекомендується перетворити зображення у формат TIFF Tiled. Зробити це можна в груповому режимі за допомогою програми DIPEdit.
DIPEdit це невимогливий до ресурсів редактор растрових зображень. У ньому можна налаштувати яскравість, контраст, колірний баланс зображення, створити або видалити піраміду, вирізати потрібний фрагмент, змінити дозвіл, зберегти в іншому форматі і т.д. Більшість операцій можна виконувати в груповому режимі.

висновок
В рамках короткої статті складно описати навіть основні можливості програми, яка багато років розвивається, постійно доповнюючи новими функціями. Digitals являє собою універсальний інструмент здатний вирішувати безліч найрізноманітніших завдань. І це інструмент, зростаючий разом із запитами користувачів від обробки геодезичних вимірювань і створення техдокументації на одну земельну ділянку, до ведення чергових планів великих міст і індексного-кадастрових карт масштабу області. Вбудована мова скриптів дозволяє досвідченим користувачам ще більше розширити функціональність програми і максимально автоматизувати вирішення власних типових завдань.

Переглядів: 15110 | Додав: Микола | Рейтинг: 4.5/4
Всього коментарів: 11
avatar
10 natylka2269 • 11:43, 15.01.2021
Де можна знайти інформацію по цій програмі саме по малюванню мережі?
avatar
0
11 Микола • 14:50, 15.01.2021
По "малюванню мережі"? Що це таке?
avatar
8 0987244118zt • 16:32, 30.09.2020
Доброго дня. А встановиться на лінукс ?
avatar
0
9 Микола • 16:59, 01.10.2020
Linux не підтримується, працює тільки на Windows
avatar
6 magvlad55 • 22:52, 07.03.2020
Добрый день, я студент и решил написать статью о вашем программном продукте. Столкнулся с проблемой отсутствия статистичекой информации по использованию данного программного продукта на территории Украины, можно как-то получить информацию по областям и Украине в целом ? (хоть что-то ^^) буду очень благодарен !
avatar
0
7 Микола • 20:38, 08.03.2020
Добрий вечір. Такою інформацією не володію.
avatar
3 gnatmaria • 21:03, 29.02.2020
Вітаю,
підкажіть, будь ласка, чи реально встановити програму на windows 10?
Дякую
avatar
0
4 Микола • 22:20, 29.02.2020
Добрий вечір! На Windows 10 ставиться без проблем. Сам працюю на цій операційній системі уже два роки.
avatar
1 vv31099 • 11:10, 18.01.2017
Добрий день, чи можливе встановлення Digitals yна mac OS Sierra?
avatar
0
2 Микола • 12:06, 18.01.2017
скоріше за все тільки через Wine
але взагалі-то пробуйте. Качайте файл Setup.exe. І інсталюйте демо-версію
avatar
5 gnatmaria • 10:01, 01.03.2020
Дякую!
avatar