Головна » 2017 » Вересень » 28 » Налаштування округлення
17:20
Налаштування округлення

В користувачів Digitals, які не мають великого досвіду роботи в програмі часто виникають проблеми з тим, що не сходиться площа чи довжини ліній на паперових звітах та в обмінному файлі, чи не сходиться сума площ угідь з площею ділянки. Різниця, переважно, складає 0,0001 га. Але може бути й більшою.

Викликано це тим, що програма Digitals призначена не тільки для створення обмінних файлів XML чи IN4, а й для більш складних картографічних робіт, де потрібна велика точність, яка тут, навпаки, заважає. Також, такі різноманітні налаштування в округленнях були викликані тим, що програма мала давати однакове округлення з іншими програмами, наприклад Інвент Градом.

В даній статті розглянемо оптимальний варіант округлення для найпростіших задач. А саме, створення IN4/XML, друк звіту на папері та здавання обмінного файлу в Національну кадастрову систему. Округлювати будемо все до 3-ох знаків після коми.

1. Налаштування округлення в файлах Normal

Відкриваємо файл в папці Digitals, який називається Normal.dmf

Переходимо в меню Карта - Властивості. Появиться таке вікно

Вказуємо точність координат 3 знаки. ОК та зберігаємо карту, натиснувши на дискету.

Відкриваємо файл в папці Digitals/Template, який називається XMLNormal.dmf. Так само, переходимо в меню Карта - Властивості і задаємо 3 знаки в точності координат. ОК. Зберегти.

Що дають дані налаштування?
Вони вказують, в якій точності координат відбуватимуться всі маніпуляції (створення, редагування, відкривання) з картами IN4 та XML. Вказавши тут 3 знаки, ми змусимо програму працювати зразу в потрібному нам округленні і унеможливимо якісь подальші округлення програмою, які можуть в результаті відрізнятися від того, що нам потрібно. Дані налаштування стосуватимуться усіх новостворених карт в програмі.

2.Округлення при збереженні в IN4

Переходимо в Сервіс - Налаштування - закладка Зберегти. Появиться таке вікно

Тут вказуємо також 3 знаки.

Що дає дане налаштування?
Відіграє дуже важливу роль, бо, якщо точність координат на карті більша, а тут менша, то при збереженні точність координат обрізається до даного значення. І, якщо потім відкрити збережений файл заново - в ньому може відрізнятися площа чи довжини. Особливо, коли тут стоїть значення 2 знаки після коми.
В нашому випадку при зберіганні будуть ті ж 3 знаки, в яких була створена карта. Тому нічого обрізатися чи округлюватися не буде.

3. Вигляд координат у звітах

Переходимо в Сервіс - Налаштування - закладка Вигляд. Появиться таке вікно

Вказуємо тут число десяткових знаків і точність площі/периметра також по 3 знаки.

Що дають дані налаштування?
Число десяткових знаків тут вказує, скільки знаків після коми буде в каталогах координат на звітах. Тобто, в нас точність координат буде до міліметра. Раніше переважно всі ставили дві цифри (до сантиметра), тепер, з появою точніших вимірювальних приладів, актуально 3.

На перший погляд здається, що точність площі/периметра - це кількість знаків після коми в значеннях площі та периметра. Але це не так. Дана величина вказує кількість цифр після коми при обрахунку площі та периметра. Тобто, якщо в нас точність координат карти максимальна, а тут 3 знаки, то перш ніж порахувати площу, програма в пам'яті округлює координати до трьох знаків і аж потім вираховує площу. Це значення обов'язково має відповідати значенню при збереженні, бо інакше потім можливе розходження площі.

4. Перезапускаємо програму. Все.

Якщо відкриємо обмінний файл XML в блокноті, то координати там виглядають приблизно так:

          <X>5472918.141</X>
          <Y>1304743.729</Y>

Зараз Національна кадастрова система (НКС) вже може приймати обмінні файли із 10-ма знаками після коми. Тому, можна було б виставити всюди і по 4 знаки, якби не один нюанс. Якщо поставити 4 знаки після коми в каталогах координат (пункт 3 - Вигляд координат у звітах), то наші каталоги будуть дуже громіздкими із непотрібними цифрами, бо така точність - це зайве.

А якщо поставити у вигляді 3 знаки, а всюди 4 - тоді почнуться округлення, які призведуть до неспівпадінь на папері та у електронному вигляді.

3 знаки після коми для таких простих задач цілком достатньо.

Чому взагалі відбувається округлення координат?

Геодезичні координати у вікні програми визначаються іксами (Х) знизу до гори та ігриками (У) зліва направо і являються собою геодезичну сітку, де умовні лінії проходять по кожній одиниці по іксах та по ігриках

Чим більше число знаків після коми в округленні, тим густішою є ця сітка. В даному випадку ми маємо округлення до трьох знаків після коми. Тому в нас кожна товста лінія - це плюс 0,01 м в координатах, а кожна тонша лінія - 0,001 м. І кожна тонша лінія - це мінімально допустимий крок по координатах. Тому точки об'єктів можуть бути розташовані тільки на пересічені цих тонких ліній координат. Таким чином, координати першої точки нашого об'єкта: Х=0,012 У=0,005. Координати другої точки Х=0,018 У=0,011.

А допустимо, ми додали угіддя. І ось що в нас получиться

Точки у нас можуть стояти тільки на перехресті клітинок, бо це мінімальний крок кординат. Тому точки угідь, які мали б лежати на лініях насправді не попадають на лінії, а будуть знаходитися в найближчому перехресті клітинок до місця на лінії. Щоб такого не було, потрібно зробити Контроль вузлів. Тобто, додати аналогічні точки і в ділянці.

Це все показано в максимальному збільшенні. Якщо ж площа ділянки декілька арів, то ми цього візуально не бачимо. Але так є завжди, яку б точність координат ми не ставили. До речі, тому зараз заборонили XML, в якому угіддя чи обмеження, не мають спільних точок і в ділянці та інших шарах.

А тепер уявіть, як міняється конфігурація ділянки, коли округлення до двох цифр. Тоді точки об'єкта змістяться так, щоб бути на найближчих перехрестях жирних ліній.

Це все стосовно округлення координат. Але, крім цього, ще відбувається округлення площі до чотирьох знаків після коми. Якщо об'єкт має неправильну форму (а в більшості так і є), то реальна площа завжди буде з багатьма цифрами після коми.

Одна клітинка на зображенні вище - це 1 квадратний міліметр. Але лінії нашого об'єкта проходять так, що до площі додаються не тільки цілі клітинки, а ще й їх частини. А це автоматично ще кілька знаків після коми до вже наявних 4-ох.

А тепер припустимо, що в нас є ділянка площею 0,2000 га. Насправді ж її площа може бути 0,19995 га. Округлено ж 0,2000 га?

При поділі такої ділянки на угіддя, може вийти одне угіддя площею 0,10002 га (при округленні 0,1000), друге угіддя тоді вийде 0,19995-0,10002=0,09993 (при округленні - 0,0999). Один квадратний метр просто вилетів.

Чи, наприклад, в нас є ділянка площею 1.0000 га. Вона містить три рівні угіддя. Таким чином, площа кожного угіддя буде 0,3333 га. Якщо площі угідь знову додати, то в нас вийде 0,9999. І це якщо тільки три угіддя. А якщо угідь 30?
1,0000/30=0,0333
0,0333*30=0,9990
Це вже буде розходження в 10 квадратних метрів.

І з цим нічого не поробиш. В основному, реєстратори та експерти про це знають і розходження в експлікації до 5 кв.метрів допускається. Хоча, був випадок. коли експерт не погодив проект по екстериторіальності через розходження в сумі площ угідь та площі ділянки в 1 кв.м.

Отже, якщо в налаштуваннях програми поставити всюди 3 знаки, то в нас:
1) Не буде розходжень в паперових звітах та в обмінному файлі
2) Не буде випадків, коли ділянка спочатку має одну площу, а після збереження і повторного відкриття (в т.ч. реєстратором в НКС) - іншу, відмінну на 0,0001 га
3) Не будуть скакати довжини ліній після повторного відкриття в Digitals.
4) Зменшиться число випадків, коли площа ділянки відрізняється від суми площ угідь. Але розходження площ угідь все одно час від часу будуть, бо це не можливо повністю ліквідувати через такі закони округлення.

Даний варіант округлення не претендує на якусь істину в останній інстанції, це просто мій досвід оптимального налаштування.

Найчастіше зустрічав випадки, які призводили до проблем з площами і довжинами ліній, коли в файлах Normal стояло значення точності координат максимальне, на закладці Зберегти - 2 знаки, а на закладці Вигляд - Точність площі периметра - 4 знаки. І саме цей варіант веде до найбільших проблем, бо користувач малює ділянку з найбільшою точністю. А якщо ще відразу, не закриваючи новоствореного файлу, друкує графічні звіти з ін4, то в нього в сформованих планах получається одне, а коли ділянку зберігає, то вона в координатах точок обрізається до двох знаків після коми. І, в результаті, у заново відкритому файлі вже по іншому округлені координати і часто площа ділянки відмінна на 0,0001 га. Даний варіант налаштувань округлення цю проблему вирішує повністю.

Також дивіться ВІДЕО

Переглядів: 3855 | Додав: Микола | Рейтинг: 4.2/5
Всього коментарів: 0
avatar