Головна » 2014 » Грудень » 5 » Як зберегти зір, працюючи за комп’ютером
16:27
Як зберегти зір, працюючи за комп’ютером

Чи можете ви, геодезисти, блоґери, адміни, програмісти, форумчани, …, пересічні користувачі уявити своє життя без «любимого» комп’ютера. Не хочеться повторювати, що дає нам це досягнення людства, бо про це ви і без мене знаєте. Але стає очевидним, що окрім переваг комп’ютери принесли нам і нові проблеми. До несприятливих проявів впливу комп’ютера на наш організм варто віднести значне зорове навантаження, психологічний дискомфорт, порушення в опорно-руховій, нервовій, серцево-судинній системах.

 

Очі найбільш вразливі при роботі з ПК, тому їм необхідно приділяти особливу увагу. В даній статті ми розглянемо лише вплив комп’ютерів, а точніше моніторів, на очі, і спробуємо розібратись, як цей вплив «пом’якшити».

 

Спеціалісти, які займаються дослідженням впливу комп’ютера на стан здоров’я користувача, погоджуються з тим, що збільшення кількості пацієнтів, які скаржаться на «проблеми» із зором, безпосередньо пов’язане з роботою на ПК.

Ось, лише деякі ознаки «перевантаження комп’ютером» (симптоми):

  • сухість, свербіж в очах, печія в очах, відчуття «піску» під повіками;
  • сповільнене перефокусування з ближніх об’єктів на дальні;
  • підвищена чутливість до світла;
  • сповільнена реакція на подразнення;
  • головний біль, біль всіх відділів хребта, шиї;
  • безпричинна знервованість, нерідко депресія, як наслідок – поганий сон;
  • стомлюваність, як очей, так і загальна втома в процесі роботи.

Помічено, що протягом робочого тижня всі ці симптоми наростають, за ніч не проходять і до кінця тижня різко впливають на виконання професійних і навчальних завдань.

Наявність цих симптомів ще не варто вважати хворобою, але якщо вчасно не прийняти міри, то недотримання правил гігієни зору може і, як правило, приведе до негативних наслідків.

Ситуація тут наступна. Золотою серединою для вас, дорогі користувачі ПК, як зазначають лікарі, буде споглядання на свій «любий» монітор не більше 2-3 годин на добу. Часте перебільшення цієї норми позначається на здоров’ї людини (а вже через 2-3 роки очі починають неймовірно втомлюватись). Звичайно вкластися людям, які тісно взаємодіють з ПК (адміністраторам, програмістам, операторам ПК, частково блоґерам, тощо), в цей часовий інтервал нереально. Що ж робити!?

Відповідь ви звичайно знаєте. Адже, ми всі вчилися в школі і, мабуть, неодноразово чули ці поради від першої вчительки, батьків, тощо.

Отже, потрібно дотримуватись обов’язкових правил, для уникнення в майбутньому можливих проблем з нашим (без перебільшення) дорогоцінним зором:

  • Вибрати хороший сучасний монітор (від автора: якщо звичайно така можливість є).
  • Дотримуватись безпечної відстані від монітора 50-70 см., з розміщенням його під прямим кутом по відношенню до ока.
  • Кожні 45 хвилин необхідно влаштовувати перерви на 15 хвилин, під час якихдивитися вдалину (більше 3-х метрів) або часто переводити погляд з одного предмету на інший. Не бажано розташовувати робоче місце в кутку. Ідеально, коли робоче місце людини, яка працює за комп’ютером, розташоване біля вікна, оскільки очі в любий момент можуть відпочити при погляді у вікно.
  • Необхідно регулярно і тривало провітрювати кімнату, де працює(ють) ПК.Кондиціонер не є заміною, бо несе безжиттєве повітря! Не зашкодить озеленення робочих місць. Зелені рослини переробляють вуглекислий газ – результат видиху людини (від автора: пригадуєте уроки біології), і поглинають іонізуючі речовини, що утворилися внаслідок випромінювання моніторів.
  • Мати гнучке, треноване на витривалість тіло, регулярно підтримуючи його у формі. Якщо простіше, то вести активний спосіб життя.
  • Правильно харчуватися (їжа повинна мати достатню кількість вітамінів А і D). Для зору треба їсти по більше моркви. Особливо корисною для очей вважається чорниця.
    В Інтернеті натрапив на таку пораду, щодо покращення зору, від Bohdan‘а:«Горобина – заготовлюється восени, коли вдарили перші морози. Очищається від гілок і перекручується на м’ясорубці. Потім перемішується з цукром у пропорції один до одного (1:1). Має постояти місяць. А потім споживати по одній столовій ложці щодоби. Зір навіть покращується».
  • Здійснювати один раз на рік візит до окуліста.

Також читав, що добре зберігають і відновлюють очі перфораційні окуляри, якими треба користуватись під час роботи за ПК (Але то вже на любителя!). 0,5 – 2 години щодня бажано працювати в них. Цей час можна розподілити на 3-4 частини з рівними інтервалами. Такі окуляри пропонуються в оптиці і не потребують рецепту лікаря (від автора: хоча проконсультуватися, я гадаю, не зашкодить).

Ну, і на останок вправи для відновлення (всі вправи виконуються по кілька разів на день):

  • масаж закритих очей внутрішньою поверхнею долоні по 20-60 секунд;
  • сильно зажмуритись на 3-5 секунд, відкрити очі на 1-2 секунди, знову зажмуритись і так декілька раз;
  • сконцентрувати погляд на кінчику носа на 3-5 секунд, розвести очі, знову звести на кінчик носа;
  • кругові оберти очима вліво, вправо;
  • швидкі погляди вверх-вниз-вліво-вправо-вверх.

Так, тяжко, але зір можна відновлювати: вправами, лікуванням, краплями. Проте це зовсім не означає, що є хоча б найменша підстава піддавати себе ризику. Ще зі школи нам всім відомо, що приблизно 90% всіє інформації людина отримує через очі. Тож бережіть їх.

P.S. Цікаво буде дізнатися, як ви бережете гостроту свого зору, працюючи за комп’ютером. Може знаєте, якісь народні методи?

Джерело: http://vispyanskiy.name/yak-zberehty-zir-pratsyuyuchy-za-kompyuterom

Переглядів: 1397 | Додав: Микола | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar